Volledig scherm
EINDHOVEN - 18-03-2017 , voetbal , Eredivisie , Phillips Stadion , PSV - Vitesse , PSV keeper Jeroen Zoet © Erwin Spek

Loyale Zoet voelt zich een beetje genomen door PSV, maar heeft geen zin in zwaar conflict

Jeroen Zoet had deze zomer zijn zinnen gezet op een nieuwe stap in zijn carrière. Twee jaar geleden verlengde de doelman zijn contract bij PSV tot midden 2019, met het idee om in juni, juli of augustus 2017 een transfer naar een buitenlandse club te maken. 

Die mogelijkheid deed zich in deze maanden zeker voor. Crystal Palace, Watford, Newcastle United en Benfica zijn voor Zoet in de markt geweest. De ene ploeg concreter dan de andere, maar interesse was er. Technisch manager Marcel Brands eiste namens PSV, zoals te doen gebruikelijk, een vergoedingssom voor het afkopen van het contract van Zoet. 

Het door Brands verlangde bedrag is om precies te zijn 9,5 miljoen euro. Dat is wat PSV wil ontvangen voor de zelf opgeleide sluitpost, die daardoor alle geïnteresseerde clubs zag afhaken. Vier, vijf en misschien wel zes miljoen euro wilde een enkele club voor hem nog betalen. Maar bijna tien miljoen euro? Kansloos was het en dat lijkt het drie dagen voor het verstrijken van de transfertermijn nog steeds. 

Volledig scherm
Stijlvol keeperswerk van Jeroen Zoet tegen AZ, bij de opening van de eredivisie in seizoen 2017-2018. © Pim Ras Fotografie

Hiërarchie

PSV heeft door deze opstelling geen extra geld binnen geharkt, maar wel een voor de eredivisie uitstekende keeper behouden. Zoet heeft geen salarisverhoging en buitenlands avontuur kunnen afdwingen, maar blijft in zijn vertrouwde omgeving. Een plek waar hij hoog in de hiërarchie staat en gewaardeerd wordt. Wat er bij Oranje bij hem nog wel eens aan ontbreekt, is er bij PSV wel. Zoet is een persoonlijkheid en zonder twijfel een sterkhouder bij PSV, dat de keeper helemaal niet kwijt wil. 

Loyaal

Voor alle partijen is nu een lastige situatie ontstaan. Zoet is ondanks een verschil van inzicht loyaal gebleven aan PSV en heeft zijn eerste drie duels in de eredivisie naar behoren afgewerkt. Daarin schuilt zijn kracht en zwakte tegelijk. Zoet is een vent waar PSV op kan rekenen en niet gemeen genoeg om een transfer af te dwingen door naar of vervelend te gaan doen. PSV wil als gezegd 9,5 miljoen euro voor hem en een van de geïnteresseerde clubs kan tot ongeveer 6 miljoen euro gaan. Dat gaat hem zo niet worden. Nu gaat hij ook nog naar Oranje, waar coach Dick Advocaat in aanloop naar het belangrijke duel met Frankrijk volledige focus zal eisen. 

Volledig scherm
Jeroen Zoet, international en onbetwist eerste doelman bij PSV. © ANP Pro Shots

Magere prijzen

Waar Zoet zich met name op beroept, is het feit dat er afspraken zouden zijn gemaakt in 2015. Hoe hard die afspraken zijn? Kennelijk zijn ze niet hard genoeg om ze nu af te dwingen richting PSV, dat een aantal andere spelers ook voor magere prijzen liet vertrekken. Moreel heeft hij misschien wel een punt. De bijna zes miljoen euro voor topverdediger Héctor Moreno is een voorbeeld. Jetro Willems leverde niet veel meer op, waarbij het ook nog zo is dat de bedragen voor hem pas na het voldoen aan allerlei voorwaarden op de rekening van PSV staan. Datzelfde geldt voor het afgesproken bedrag voor Davy Pröpper. En Luuk de Jong gaat ook niet voor de hoofdprijs weg, hoewel hij ook een slecht seizoen achter de rug heeft. 

Smeerolie

Komt het deze week niet tot een transfer van Zoet, dan doet PSV er goed aan om na de interlandperiode direct met de goalie aan tafel te gaan. Een nieuw contract en nieuwe en duidelijke afspraken over een transfer in 2018 kunnen de smeerolie zijn die van het verstandshuwelijk van nu weer een sprankelend verbond maken. 

PSV