Volledig scherm
Phillip Cocu kan het mislukte seizoen van PSV met een goede prestatie tegen Ajax een iets ander aanzicht geven. © Jasper Ruhe

PSV-Ajax: Fysiek versus mentaal

EINDHOVEN - PSV begint zondagmiddag uitgerust aan de topper tegen Ajax. De ploeg had acht dagen rust na de zeperd bij ADO, waar PSV met 1-1 gelijkspeelde. 

Daarna speelde de tegenstander van vanmiddag nog twee volle wedstrijden, waarvan een met een verlenging. Ajax stond 65 uur voor de aftrap van vanmiddag feest te vieren in Gelsenkirchen, waar het Schalke 04 over twee duels gemeten klopte. Vorige week zondag rekende Ajax af met sc Heerenveen. 

Natuurlijk is het voorspellen van de opstelling vooraf interessant. Keert Luuk de Jong weer terug in de basis bij PSV? Ten koste van wie gaat dat dan eventueel? En hoe rouleert Ajax-coach Peter Bosz na het uitschakelen van Schalke 04. Toch is PSV-Ajax vooral een strijd tussen twee ploegen die zich fysiek en mentaal totaal anders voelen. PSV is in het hoofd in mineur, nu er geen realistische kans meer is om bij de eerste twee te eindigen. Ajax bulkt juist van het zelfvertrouwen, nu het in de competitie uitstekend draait en ook nog in de halve finale van de Europa League staat. PSV is uitgerust en fit en bij Ajax kan de vermoeidheid, zeker in de tweede helft van vanmiddag, een belangrijke rol gaan spelen. En hoe gaat Ajax om met het resultaat van Vitesse-Feyenoord, dat het eigen gemoed ook zal beïnvloeden. 

Volgens Phillip Cocu heeft de fysieke staat van de opponent niet veel invloed op het strijdplan van PSV. Dat meldde hij althans vrijdag. "Wij hebben de hele week naar de wedstrijd toe kunnen leven en ik denk niet dat het resultaat van Ajax op onze speelwijze van toepassing is." Bovendien denkt hij dat Ajax door het resultaat in Gelsenkirchen de vermoeidheid minder voelt. "Voetbal speelt zich voor een belangrijk deel in het hoofd af", vindt de PSV-coach. 

PSV-Ajax is een wedstrijd die misschien wel bepalend wordt voor de kampioensstrijd. Verliest Ajax, dan kan Feyenoord de lachende derde zijn. Verliest PSV, dan zullen de frustraties in Eindhoven na een mislukt seizoen alleen maar toenemen. Het wordt vooral interessant om te zien hoe PSV de klus oppakt. Pakt het Ajax vanaf de aftrap meteen met veel energie aan, met het publiek er ongetwijfeld vol achter of zakt het juist wat in om de ruimtes die Ajax laat te benutten? Of bouwt PSV de wedstrijd juist wat op, zoals het eerder in december (vergeefs) bijvoorbeeld deed tegen FK Rostov. 

Theorieën die misschien al snel de prullenbak in kunnen. PSV-Ajax is nou eenmaal een totaal onvoorspelbare wedstrijd, die de laatste jaren haaks stond op de seizoenen van beide clubs. 

PSV