Volledig scherm
Op 9 april stelde PSV de cast van de PSV-musical voor tijdens de rust van PSV-Willem II. © ANP Pro Shots

PSV-musical was in handen
van stel zakelijke onbenullen

EINDHOVEN - Het had een prachtig PSV-feestje moeten worden in september. Via een musical rondom de clubiconen Harry van Raaij en wijlen Harrie van Kemenade zouden duizenden betrokken PSV-supporters samenkomen.

Ze zouden tijdens het muziekfestijn de successen van de club nog eens herbeleven en via de hommage aan Van Raaij en Van Kemenade trots het Philips Stadion gaan verlaten. 

Volledig scherm
Frank Lammers, de regisseur van de PSV-musical. © ANP Kippa

Energie

Vele tientallen PSV'ers of andere betrokkenen staken er uren werk in. Oud-spelers, en -coaches, de huidige medewerkers van PSV, benaderde acteurs, de regisseur, scriptschrijver Lucas de Waard, journalisten, veel anderen en bovenal Liesbeth en Paul van Kemenade staken hun enthousiasme niet onder stoelen of banken. Iedereen bij de club kreeg energie van het idee en mede daarom besloten PSV en Supportersvereniging PSV vorig jaar alvast tot een lening (beiden verstrekten 25.000 euro) om 'het bootje te laten varen', zoals voorzitter Harrie Timmermans van Supportersvereniging PSV treffend aangaf. Ook het Cultuurfonds Brabant C had een garanstelling van 80.000 euro afgegeven.  

Begroting

Volledig scherm
Erik van Muiswinkel en Harry van Raaij. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

De begroting van de theaterproducent bood alle hoop om met het idee aan de slag te gaan. Totaal waren de kosten ruim 400.000 euro, zo was het idee. In eerste instantie was het de bedoeling om de musical al in 2016 te laten plaatsvinden, maar met een datum in september 2017 was er alle tijd om de voorbereidingen goed te laten verlopen. PSV waande zich er zeker van dat het idee op een goede en ordentelijke manier tot uitvoering zou komen en liet de acteurs en Van Raaij onlangs op de middenstip samenkomen, tijdens de rust van PSV-Willem II. Samen met onder anderen regisseur Frank Lammers en de acteurs Erik van Muiswinkel, Joost Prinsen en Cees Geel. Artistiek leider Sander Eckhardt van Het Nieuwe Theater was in de week voorafgaand aan het duel uitstekend bereikbaar en wilde graag meewerken om wat extra publiciteit aan het initiatief te geven. 

Feestje

Volledig scherm
Scriptschrijver Lucas de Waard van de PSV-musical. © Olaf Smit

Er leek niets aan de hand. De musical zou een groot succes worden en eind april kwam er via Eckhardt het bericht dat er zelfs vier in plaats van twee voorstellingen georganiseerd zouden worden. Regisseur Lammers en scriptschrijver De Waard wreven zich al in de handen en hoopten een mooi feestje te bouwen. Artistiek leider Eckhardt en zakelijk leider Wouter van der Horst van Het Nieuwe Theater hadden hun zaakjes wel voor elkaar, zo leek het. Het was schone schijn. Een PSV-supporter gaf gisteren op Twitter al gekscherend aan dat hij hoopt dat Het Nieuwe Theater snel 'Het Voormalige Theater' wordt. 

Nitwitten

In werkelijkheid heeft de theaterproducent er een enorme puinhoop van gemaakt en was het sympathieke idee om een musical te organiseren in handen van een stel zakelijke nitwitten. De eerste begroting was achteraf bezien een stuk broddelwerk, waar ineens 300.000 euro bijgelapt moest worden. Over alternatieven om de kosten laag te houden, wilde Het Nieuwe Theater niet meer met PSV praten, terwijl de pre-contractuele fase allang voorbij was. Daarmee heeft de producent voor de club afgedaan en daarmee ook voor de duizenden fans die uitkeken naar de voorstelling. 

Geschoffeerd

Het feit dat bij Het Nieuwe Theater niemand wil reageren om het ontstane beeld ook maar enigszins bij te stellen, zegt voldoende. Van der Horst en Eckhardt zijn verantwoordelijk voor een enorme sof en hebben vooral zichzelf, hun theaterbedrijf en ook PSV (imago-)schade bezorgd en veel mensen voor niets aan het werk gezet. Ze hebben daarnaast de clubiconen Harry van Raaij en de kinderen van Harrie van Kemenade geschoffeerd. Dat zij wel in goede tijden, maar niet in slechte tijden naar de regionale media willen reageren, is veelzeggend.  PSV en Supportersvereniging PSV beraden zich op de zakelijke afhandeling en hopen al verstrekte centen nog deels terug te krijgen. 

Volledig scherm
Harrie van Kemenade was tientallen jaren cultuurbewaker bij PSV en geldt als grondlegger van de PSV-cultuur. © Irene Wouters

Doorstart

Van Raaij relativeerde het gisteren allemaal met de woorden dat hij en de familie van Van Kemenade er wel overheen komen. En wellicht kan het script van De Waard ooit nog dienen voor een doorstart. Wijlen van Kemenade zou na alle commotie ongetwijfeld de schouders hebben opgehaald en misschien wel gezegd hebben dat morgen weer proberen wakker te worden de beste oplossing is.

  1. PSV-twitteraars over de metamorfose bij hun club: ‘PSV heeft goede zaken gedaan’

    PS­V-twitte­raars over de metamorfo­se bij hun club: ‘PSV heeft goede zaken gedaan’

    PSV-twitteraars waren ook deze zomer wekenlang in de ban van de transferperiode. ,,Verdwijnt de voetballer van de akker, dan wordt de ‘transferwindowfetisjist’ wakker”, meldt PSV-supporter Rik Klein Entink steevast als de competities half mei zijn afgelopen. Afgelopen week kwam een einde aan een van de meest roerige transferzomers ooit bij PSV. Met een viertal bekende PSV-twitteraars maken we de balans op en blikken we terug: @GARRINCHA_, @rikkleinentink, @Eprovie en @plattekar.

PSV