Volledig scherm
Tony Kok en Toon Gerbrands. PSV verbrak het contract met e-gamer Kok al na twee dagen. © psv

PSV trekt lering uit pijnlijke kwestie

De drukste dag voor de schrijvende en filmende PSV-pers bij het trainingskamp in het Zwitserse Verbier zit er waarschijnlijk op. Een onderhoud met de directie, het nodige transfernieuws en nog een wedstrijd: AS Monaco-PSV (0-0). 

Al een aantal jaren zijn de journalisten bij een trainingskamp op te delen in door PSV betaalde (video-)reporters en externe scribenten en video-reporters. Bij de buitenlandse trip van PSV zijn inmiddels meer door PSV betaalde media-mensen aanwezig dan het totaal aantal externe journalisten.
 
Het handjevol niet door PSV bezoldigde functionarissen had vandaag in Zwitserland een afspraak met de leiding van de club. Daarbij viel van tevoren al op dat ook de door PSV zelf betaalde reporters zich druk aan het voorbereiden waren op iets bijzonders. PSV had nieuws te melden en is er tegenwoordig, onder aanvoering van de twee jaar geleden aangenomen perschef Thijs Slegers, op gebeten om dat zelf als eerste te doen. Vrijwel niets blijft de online-volger bij PSV nog onthouden. De snelheid waarmee PSV-nieuws de internetter bereikt is in een paar jaar tijd ongelooflijk omhoog gegaan, mede door de manier van werken bij PSV. 

Terwijl de externe journalisten onderling - en met instemming van PSV - afspraken tijdens het gesprek met de leiding van PSV geen tweets of internetberichten naar buiten te gooien, knalden de interne PSV-journalisten al het belangrijke nieuws uit het gesprek wel meteen op het net. Dat is in principe hun goed recht, maar gelet op de eerdere afspraak kwam het wat curieus over. Een half uur na de start van het onderhoud met de PSV-bazen Gerbrands en Brands was het scherm van mijn telefoon in ieder geval al tamelijk ontploft. 

Het huren van Marco van Ginkel én het opmerkelijke ontslag van e-sporter Tony Kok zwierf door de ijver van PSV Media al online rond en dat was op mijn op 'stil' gezette mobieltje aan het aantal gemiste oproepen, apps en mentions op Twitter te merken. Op dat soort momenten bellen de eigen redacties, appen collega's en vragen fans via Twitter wat er aan de hand is. 

De zaak rond Kok is tamelijk onthutsend te noemen. Uitgerekend de club die veel wil regisseren en online alles in de gaten houdt, heeft zich in de vingers gesneden met het aantrekken van een topper in computervoetbal, die gewoon bar slecht (online) is gescreend. Het persbericht van PSV leek enigszins op een potje zwartepieten, waarbij PSV niet al te veel te verwijten zou zijn. Directeur Toon Gerbrands sprak voor de camera echter andere taal en stak de hand ook wel degelijk in eigen boezem. Gerbrands wil dat de zaak netjes opgelost wordt en legde de bal zeker niet alleen neer bij de e-sporter, die geschrokken was van alle commotie. Hij kreeg de afgelopen dagen nogal wat over zich heen, nadat hij in de afgelopen jaren kwetsend en onwelvoeglijk taalgebruik had gebezigd.  Voor PSV was het vermelden van een slopende ziekte een van de redenen om het contract te verbreken. 

Het echec met de e-sporter is voor PSV uitermate pijnlijk. De club wil anno 2017 (net als veel andere clubs) de online-regie bijna volledig in handen houden, maar slaagde er ondertussen niet in om de toch vrij eenvoudig te achterhalen internet-antecedenten van de e-sporter voor zijn aanstelling in kaart te brengen. Uit de aan duidelijkheid weinig overlatende reactie van Gerbrands blijkt dat PSV er in ieder geval wel lering uit trekt. Beter screenen van nieuwe medewerkers, op welke afdeling ook, is voor PSV onontkoombaar. 

PSV