Volledig scherm
De eerste training van Mark van Bommel als trainer van PSV. © Pim Ras Fotografie

Schoolvakanties en profvoetbal bijten elkaar

Het werkritme in de voetballerij wijkt in de zomer nogal af van wat gangbaar is in andere sectoren. Zodra de schoolvakanties beginnen, zijn de meeste profclubs al een paar weken in gang geschoten. De eredivisie gaat elk jaar in het begin van augustus van start en clubs die in Europa ambities hebben, moeten soms al eerder aan de bak. De scholen zitten dan nog potdicht. 

Voor profvoetballers of leden van de technische staf betekent het puzzelen met vakanties en met name voor degenen met schoolgaande kinderen. In de sector kan een beroep worden gedaan op regels voor zogeheten seizoensarbeiders, zo legt PSV-persvoorlichter Thijs Slegers uit. ,,Daarbij kan bijvoorbeeld een aanvraag worden gedaan bij de schoolleiding om een kind al iets eerder, dus voor de grote zomervakantie, even vrijaf te geven." 

Presteert een kind goed op school, dan levert zo'n verzoek meestal geen grote problemen op. Is dat niet het geval, dan is een eerdere vakantie geen zekerheid. Niet alleen functionarissen bij voetbalclubs, maar ook voetbaljournalisten met een gezin weten dat de zomer niet altijd de meest eenvoudige periode is. De transfermarkt draait dan volop en op dat moment willen supporters van de club die ze volgen goed op de hoogte worden gehouden. Vroeger gebeurde dat 1x per dag, tegenwoordig is er elk moment van de dag een mogelijk publicatiemoment. Het is in juli of augustus niet altijd eenvoudig om twee of drie weken weg te gaan, juist omdat het dan regelmatig spitsuur is.  

Een aardigheid in dit verband is dat Toon Gerbrands onlangs bij PSV het heft in handen nam en vond dat Mark van Bommel nog een week op vakantie moest, alvorens hij startte bij PSV. Fit en uitgerust aan het nieuwe seizoen beginnen, was volgens Gerbrands belangrijker voor de nieuwe coach dan meteen instappen bij PSV. 

  1. PSV heeft meer ‘voetbal’ nodig en moet er tot de laatste snik in blijven geloven
    Poll

    PSV heeft meer ‘voetbal’ nodig en moet er tot de laatste snik in blijven geloven

    De manier waarop PSV zich dit seizoen in de eredivisie heeft gepresenteerd, verdient absoluut lof. De ploeg komt telkens knap terug na achterstanden, creëert tot de laatste seconden dotten van kansen en oogt nooit verslagen. De spelers en technische staf zijn strijdbaar en staan na een achterstand nooit als een stel slampampers op het veld. PSV is de koning van de slotfase en gaat ook dit seizoen weer meer dan tachtig punten pakken. Meestal is dat genoeg voor de titel, maar na een nieuwe schadepost bij Vitesse grijpt de ploeg misschien wel overal naast.

PSV