Anton Kristen, oud-directeur van kaarsenfabriek Bolsius overleden: ‘Van enorme invloed en waarde geweest’
SCHIJNDEL - Anton Kristen, oud-directeur van kaarsenfabriek Bolsius, is onlangs overleden. Kristen ontwikkelde de Schijndelse onderneming tot de grootste kaarsenfabrikant van Europa met een jaaromzet van zo’n 170 miljoen euro. Bolsius werd in 1870 opgericht in Schijndel, waar nog steeds het hoofdkantoor is gevestigd. De vlaggen hingen als eerbetoon halfstok.
In 1963 startte Anton Kristen in Boxmeer de productie en verkoop van graflichten en partylichten. In 1978 nam hij Bolsius over, toen het bedrijf in zwaar weer kwam. De kaarsenmaker heeft nog een kleine locatie in Roermond (kerkkaarsen) en een in Moerdijk (opslag).
De afgelopen tijd was Anton Kristen als adviseur ‘zeer betrokken bij het wel en wee van het bedrijf’. ,,Zijn bevlogenheid, grote vakmanschap , doorzettingsvermogen en grote benaderbaarheid waren enorme invloed en waarde geweest.‘’
Schijndelse pastoor
De geschiedenis van het Schijndelse bedrijf gaat terug tot omstreeks 1870, toen Antonius Bolsius een ambachtelijk bedrijf stichtte dat bijenwas tot kaarsen verwerkte. De Schijndelse pastoor was een belangrijk afnemer en het bedrijf groeide uit tot pauselijk hofleverancier. Na het overlijden van de oprichter van het bedrijf in 1906 kwam de leiding van het bedrijf in handen van twee van zijn neven.
De Bolsiusgroep ontstond in 1978 toen Anton Kristen, eigenaar van de kaarsenfabriek Boxmeer, het bedrijf Bolsius uit Schijndel overnam. In de beginjaren van de 21e eeuw werd de productie van kaarsen van Delden, Waddinxveen en Schijndel verplaatst naar Polen, waar Bolsius in 1996/1997 een productiebedrijf had gesticht.
In 2021 werd de locatie Boxmeer gesloten. De beslissing werd genomen door algemeen directeur Vincent Kristen, zoon van Anton.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Schijndel profiteert al ruim een eeuw van de rijkdom van burgemeester Peter Verhagen
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUM
De Stek blijft nog een tijdje dicht, bestuur vindt dat luchtbehandeling te wensen over laat
SINT-MICHIELSGESTEL - De deuren van het splinternieuwe gemeenschapshuis De Stek blijven nog een tijdje op slot. Het bestuur van De Stek, dat de exploitatie gaat doen van de nieuwe accommodatie, wil pas open als de luchtbehandeling op orde is. De gemeente is daar niet blij mee. -
PREMIUM
Opvang zwerfkatten Boxtel stopt in Den Bosch: ‘Het wordt te veel’
BOXTEL – Stichting Zwerfkat Boxtel is de samenwerking met de gemeente Den Bosch gestopt. Het werd ‘te veel’ en ‘Den Bosch moet het werk gewoon doen’. Dat daarbij de subsidie van 10.000 euro vervalt, is volgens oprichter Brenda van de Laat geen ramp.
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
PREMIUM
Speeddaten met Boxtelse politici alweer snel voorbij wegens gebrek aan animo
BOXTEL - Speeddaten met Boxtelse raadsleden lijkt van korte duur. De animo is er na de eerste date al af. -
PREMIUM
Buurtbus 203 doet niet mee aan de staking: ‘Wij zijn vrijwilligers, we hebben er niets mee te maken’
ESCH - Tevreden passagiers én chauffeur op buurtbus 203 door Esch, Boxtel, Liempde, Vught en Den Bosch en weer terug. De een vertelt een levensverhaal, de ander murmelt wat, maar er wordt vooral gezwegen. En dat al dertig jaar.