Antoon Buiting: Mensen met een beperking in Meierijstad moeten kunnen meedoen. Punt

VIDEOSINT-OEDENRODE - Hoe toegankelijk zijn de openbare gebouwen van Meierijstad voor mensen met een beperking? Weinig mensen kunnen dat beter vertellen dan rolstoeler Antoon Buiting uit Sint-Oedenrode. ,,Er valt nog een wereld te winnen, ook in Meierijstad.” 

Volledig scherm
Antoon Buiting bij Mariëndael in Sint-Oedenrode. © Robèrt van Lith/BD

Laat één ding duidelijk zijn. ,,Wij zijn niet zielig. We moeten gewoon kunnen meedoen. Punt.” Antoon Buiting (73) uit Sint-Oedenrode wil het maar gezegd hebben. Hij is penningmeester van de stichting Toegankelijk Meierijstad en van kleins af aan voor langere afstanden aangewezen op een rolstoel. En nu gebruikt hij alweer een flinke poos een scootmobiel. Uit eigen ervaring weet Buiting dat het nogal eens tegen kan vallen om in een rolstoel ergens te komen. ,,Zeker het openbaar vervoer is een ramp. Er valt nog een wereld te winnen, ook in Meierijstad.”

Buiting nam samen met bijna dertig vrijwilligers van de stichting Toegankelijk Meierijstad (STM) liefst 77 openbare gebouwen van de gemeente Meierijstad  onder de loep. Hoe toegankelijk zijn ze voor mensen in een rolstoel? Of voor blinden, slechtzienden of slechthorenden en mensen met een andere beperking? 

,,Aan de meeste gebouwen mankeert wel iets. Maar je kunt zeggen dat ongeveer de helft van deze gebouwen redelijk toegankelijk is voor mensen met een beperking”, stelt Buiting, die van 1998 tot 2010 namens Hart voor Rooi in de gemeenteraad van Sint-Oedenrode zat.