De bruine wallaby’s hebben een wit jong.
Volledig scherm
De bruine wallaby’s hebben een wit jong. © Domien van der Meijden

Babyboom bij wallaby’s in Boxtel

BOXTEL - Fragiele witte lijfjes kruipen zo nu en dan even met hun kopjes of poten uit de buidels van de moeder-wallaby’s. De baby-wallaby’s trekken aardig wat bekijks in het hertenkamp in Boxtel. 

Volgens verzorgster Marreille Gubbels gaat het goed met alle jonge wallaby’s. ,,We hebben er zeker drie. Maar ik denk dat er nog wel meer aankomen. Twee bruine moeders hebben witte babies. Ze laten zich zo af en toe zien. Vooral als moeder lekker in de zon zit. Dan is het warm genoeg voor de baby’s om even een deel van hun lijfje uit de veilige buidel in de zon op te warmen.”

Quote

De jonkies worden een flinke poos gezoogd, voordat ze zelfstan­dig buiten de buidel kunnen leven

Mareille Gubbels, Verzorgster hertenkamp

De jonkies zitten nog een tijdlang veilig in de buidel voordat ze zelfstandig rondhuppelen. Binnen in die buidel vinden ze met gemak de tepel waar ze moedermelk kunnen vinden. ,,Ze worden een flinke poos gezoogd, voordat ze groot genoeg zijn om zelfstandig uit de buidel te komen.”

Tekst loopt door onder de foto

Er steken pootjes uit de buidel.
Volledig scherm
Er steken pootjes uit de buidel. © Domien van der Meijden

Inmiddels zijn ook de laatste twee lammetjes geboren. Deze dieren worden ook ingeënt tegen dierziekten als Q-koorts. De wallaby’s leven op een speciaal soort brokjes, wortel en hooi. In die brokjes zitten alle voedingsstoffen die de kleine soort kangoeroes nodig heeft.

Ander dieren in het hertenkamp wachten nog even met hun geboortegolf. De lama's zijn pas in juli aan de beurt met jongen. De damherten werpen in juni meestal hun jongen.