Volledig scherm
Marie-José Mathijsen en Anita Verbruggen van de bibliotheek in Schijndel bereiden zich al voor op de verhuizing. © Robèrt van Lith/BD

Bibliotheek Schijndel maakt zich op voor tweede van drie verhuizingen

SCHIJNDEL - Nog één dag en dan is het alle boeken verzamelen voor de bibliotheek in Schijndel. Na donderdag 23 januari gaat de locatie aan de Hoofdstraat dicht om op vrijdag 7 februari open te gaan in de nieuwe (tijdelijke) locatie in het oude gemeentehuis. 

Het is de tweede verhuizing voor de bibliotheek binnen nog geen twee jaar, want in februari 2018 verkaste de bieb al vanaf 't Spectrum naar de Hoofdstraat 90. En dan volgt eind dit jaar of begin 2021 de derde verhuizing naar de definitieve plek in het oude raadhuis op de Markt.

De bieb moet het oude winkelpand aan de Hoofdstraat nu verlaten omdat de eigenaar hier woningbouwplannen heeft. ,,Vrijdagochtend beginnen we met het inpakken van de hele collectie", zegt Marie-José Mathijsen van de bibliotheek. ,,We zijn al enkele dagen bezig met het inpakken van materialen.” 

Volledig scherm
De bieb in Schijndel is donderdag 23 januari voor het laatst open in het oude winkelpand Hoofdstraat 90, waar woningen gepland zijn. © Robèrt van Lith/BD
Volledig scherm
De voormalige hoofdingang van het gemeentehuis van Schijndel is inmiddels al volledig verdwenen. © Robèrt van Lith/BD

Vanwege de verhuizing krijgen leden van de bibliotheek langere leentijden. ,,Ze hoeven de boeken pas ruim na de opening op de nieuwe plek in te leveren.” 

De bieb gaat op vrijdag 7 februari om 10.00 uur weer open op de tijdelijke locatie in het kantoorgedeelte van het oude gemeentehuis. De sloop van een deel van het voormalige gemeentehuis loopt volgens schema, zo meldt een woordvoerder van aannemer Hazenberg. De oude hoofdingang is ook al volledig verdwenen. Tussen het oude raadhuis en het nieuwere deel is nu een doorgang gemaakt. 

In het oude raadhuis komen niet alleen de bieb, maar ook onder meer de trouwzaal, het servicecentrum en de kunstcollectie van de gemeente Meierijstad. De oplevering van het oude raadhuis is gepland in oktober van dit jaar. Daarna volgt de inrichting en is het de bedoeling dat de opening eind 2020 of begin 2021 volgt.

Intussen wordt gewerkt aan plannen voor het nieuwere kantoorgedeelte, dat wordt verkocht. Hier zijn woningen gepland. En een hotel met 27 kamers. Deze klus is nog niet aanbesteed.