Bea van Schaaijk op een voor haar vertrouwde plek; het oude gemeentehuis van Schijndel, waar nu tijdelijk de bieb is gevestigd.
Volledig scherm
Bea van Schaaijk op een voor haar vertrouwde plek; het oude gemeentehuis van Schijndel, waar nu tijdelijk de bieb is gevestigd. © Robèrt van Lith/BD

Bieb Schijndel opnieuw stap dichterbij definitieve plek

SCHIJNDEL - Het begint te wennen voor de bibliotheek in Schijndel; voor de derde keer binnen twee jaar zit de bieb op een nieuwe plek. Dit keer in het oude gemeentehuis, heel dichtbij de definitieve stek op de Markt. ,,Deze plek is gelukkig tijdelijk.” 

Quote

Het begint te wennen ja, dat verhuizen

Anita Verbruggen, Bibliotheek Schijndel

Bea van Schaaijk zoekt een boek bij de letter H in het nieuwe, tijdelijke onderkomen van de bibliotheek in Schijndel. Ze weet precies waar ze staat. ,,Dit was de entree van het oude gemeentehuis van Schijndel", zegt Van Schaaijk (70), die van 1990 tot september 2001 wethouder was in Schijndel. ,,Hier had je een zitje voor mensen die moesten wachten. En daar had je de afdeling burgerzaken", wijst ze richting enkele boekenkasten verderop. 

Vrachtwagen vol

De bibliotheek van Schijndel is tijdelijk gevestigd in het kantoorgedeelte van het oude gemeentehuis op de Markt. Over ongeveer een jaar verkast de bieb naar de definitieve stek: het oude raadhuis.
Volledig scherm
De bibliotheek van Schijndel is tijdelijk gevestigd in het kantoorgedeelte van het oude gemeentehuis op de Markt. Over ongeveer een jaar verkast de bieb naar de definitieve stek: het oude raadhuis. © Robèrt van Lith/BD

Sinds vrijdag zetelt de Schijndelse bibliotheek in het oude gemeentehuis. De afgelopen weken werd verhuisd vanuit de tijdelijke locatie aan de Hoofdstraat. ,,Het begint te wennen ja, dat verhuizen", zegt Anita Verbruggen, medewerker van de bieb. Ze schat dat er zo'n dertig boekenkasten met aan iedere zijde drie meter boeken zijn verplaatst naar de nieuwe, ook tijdelijke stek. ,,Het was een heel grote vrachtwagen vol met boeken, dvd's, strips, puzzels en andere spullen.” 


Huurcontract niet verlengd 

De tijdelijke verhuizing is nodig omdat de eigenaar van het oude winkelpand aan de Hoofdstraat het huurcontract niet wilde verlengen. Op deze locatie zijn woningen gepland. Aan de Hoofdstraat zat de bieb sinds februari 2018 nadat het moest vertrekken uit 't Spectrum om plaats te maken voor het nieuwe cultuurpodium. En nu is het wachten op de definitieve plek; het oude raadhuis op de Markt. Slechts enkele meters verderop dus. ,,Het is de bedoeling dat we over ongeveer een jaar kunnen verhuizen naar het oude raadhuis", weet Verbruggen. Bouwbedrijf Hazenburg is al druk doende om het oude raadhuis te verbouwen. 

‘Het is hier niet heel uitnodigend’

Bea van Schaaijk ziet die plek helemaal zitten. ,,Deze plek is gelukkig tijdelijk. Het is hier niet heel uitnodigend voor mensen, hoewel het toch best druk is. In het oude raadhuis verwacht ik veel meer reuring. Daar komen ook de kunstcollectie en het servicecentrum van de gemeente. Een goede zaak, vind ik.” 
Annelies van Kessel (38) en haar zoontje Thijs (3) hebben het ook goed naar hun zin in de ‘nieuwe’ bieb. ,,Ik vind het ideaal dat de bibliotheek in het centrum zit en blijft. Als mensen shoppen, lopen ze ook even de bieb in.” 

Annelies van Kessel en haar zoontje Thijs hebben hun plek al gevonden in de nieuwe locatie van de Schijndelse bibliotheek.
Volledig scherm
Annelies van Kessel en haar zoontje Thijs hebben hun plek al gevonden in de nieuwe locatie van de Schijndelse bibliotheek. © Robèrt van Lith/BD