Volledig scherm
Bedrijventerrein Vorst B in Boxtel (de groene zone) is in beeld voor een Biomassaplein. Het is de bedoeling nog dit jaar hiermee te starten. © Marc Bolsius

Biomassaplein in Boxtel ontvangt kwart miljoen euro

VIDEOBOXTEL - Het Biomassaplein in Boxtel ontvangt een subsidie van 254.000 euro van de provincie Noord-Brabant. Dit geld is bedoeld voor het ontwikkelen van duurzame grondstoffen en producten uit snoeihout. 

Dit snoeihout (houtige biomassa) wordt in de regio verzameld om opnieuw te gebruiken. Het is de bedoeling dat snoeihout in de toekomst steeds vaker te gebruiken als grondstof en steeds minder voor het opwekken van energie. 

Het Biomassaplein is een proefproject van vier gemeenten uit de regio Het Groene Woud. Naast Boxtel zijn dat Vught, Sint-Michielsgestel en Best. Deze vier gemeenten staan alle de eigen houtige biomassa af aan het Biomassaplein in Boxtel. 

Het proefproject start met 0,6 hectare op bedrijventerrein Vorst B bij Lennisheuvel. Het is de bedoeling dat dit ‘plein’ daarna verder groeit richting twee hectare. Het doel van de vier gemeenten is om nog dit jaar met de aanleg van het Biomassaplein te beginnen. Of dat gaat lukken moet nog blijken, want de plannen liepen al meerdere keren vertraging op. Er wordt al ruim drie jaar over het Biomassaplein gesproken. 

Onlangs werd nog bekend dat het opwekken van energie uit biomassa eerder slecht dan goed is voor het milieu. Het gemeentebestuur van Boxtel liet zich door deze kritiek niet van zijn stuk brengen en zet de plannen door. 

De vergunningaanvraag komt binnenkort ter inzage te liggen, zo meldt een woordvoerder van de gemeente Boxtel. Vorst B wordt ontwikkeld tot GreenTech Park Brabant, een bedrijventerrein van zo'n negen hectare groot dat is gericht op innovatie en duurzaamheid. Bedrijven en onderwijsinstellingen gaan hier samenwerken. 

De provincie kent de subsidie voor het ‘plein’ toe uit het ‘potje’ Landschappen van Allure.