Volledig scherm
De ontmanteling van het drugslab in Liempde © Johan van Grinsven/BD

Boer (61) Liempde blijft in gevangenis na vondst groot drugslab: ‘Hij trekt het heel slecht’

DEN BOSCH/LIEMPDE - De 61-jarige boer uit Liempde bij wie in mei een xtc-laboratorium werd gevonden, blijft in voorlopige hechtenis zitten. De rechtbank in Den Bosch heeft dat woensdagmorgen besloten. 

In een schuur aan de Savendonkseweg in Liempde vond de politie op 14 mei een drugslaboratorium en 159 kilo mdma, waarmee volgens de politie miljoenen xtc-pillen gemaakt zouden kunnen worden. Behalve de boer werden ook twee Limburgse mannen van Turkse afkomst aangehouden die in het lab zouden hebben gewerkt. In de vakantiewoning waar ze werden gearresteerd, vond de politie overalls, gezichtmaskers en handschoenen, maar de mannen ontkennen dat ze drugs hebben gemaakt in het lab.  ,,Ze waren bezig met een klusje, er moesten wat tonnen met afval worden opgeruimd”, stelde hun advocaat Guy Koppen woensdagmorgen tijdens een tussentijdse zitting. Beide mannen blijven ook in voorlopige hechtenis zitten, zo besloot de rechtbank. 

Samenwerking met België

De politie kreeg zicht op het drugslaboratorium na een gezamenlijk onderzoek met de federale politie in België. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is pas volgend jaar omdat de rechtbank in Den Bosch niet eerder ruimte heeft. 

Advocaat Letty Schijns betoogde woensdagmorgen dat de boer 'het zowel financieel als emotioneel zwaar heeft’ in de gevangenis in Sittard. ,,Hij trekt het heel slecht”. Zelf voegde de boer daar aan toe dat hij 'nergens iets mee te maken heeft': ,,Maar ondertussen zit ik al een hele tijd tegen een dichte deur aan te kijken". Officier van justitie Renske van Schijndel stelde dat er voldoende aanwijzingen zijn dat de boer wel degelijk wist wat er in zijn schuren gebeurde. Ze wees er onder meer op dat hij de sleutels van de schuur waar de drugs gemaakt werden, in zijn bezit had. In zijn woning werden ook een jachtgeweer en een stroomstootwapen gevonden. 

Burgemeester Naterop van de gemeente Boxtel heeft deze week besloten om de woning en de loods waarin het drugslab werd gevonden, voor een half jaar te sluiten.