Volledig scherm
Wethouder Peter van de Wiel. © Persburo Sander van Gils / Sander van Gils

Boxtel gaat bouwplan Liempde niet herzien: ‘Op deze manier komt er niets van de grond’

BOXTEL -  Wethouder Peter van de Wiel snapt dat inwoners niet altijd blij zijn met bouwplannen in hun buurt. Maar als Boxtel naar iedereen de oren laat hangen, dan komt er niets van de grond, zo stelt hij.

Het lijkt een eeuwig dilemma. De behoefte aan nieuwe woningen is groot, de gemeenteraad roept om bouwen, bouwen en nog eens bouwen, maar voldoende ruimte voor al die nieuwe paleisjes? Ho maar. Dus wordt iedere vierkante meter die voorhanden is benut. Ook in bebouwde kommen, zoals die van Liempde. En dan zijn de poppen aan het dansen. Want bouwen prima, maar waarom voor mijn deur? Woongenot naar de filistijnen, eigen woning minder waard en geconfronteerd worden met een gemeente die maar niet naar die argumenten wil luisteren.

Letterlijk in de achtertuin

De families Geelen en Cleijsen ondervinden het aan den lijve. Liefst twee bouwplannen moeten in hun omgeving (de driehoek Boxtelseweg, Bergstraat, Kerkheiseweg) worden opgetrokken. Zowat letterlijk in hun achtertuin. Een kleine zestig woningen, terwijl Boxtel op het moment dat de families enkele jaren geleden hun woningen betrokken, dacht aan hooguit twintig en ook nog eens aan open bebouwing in boerderijstijl, passend in de dorpscultuur van Liempde. ,,Daar komt niets van terecht”, aldus Randy Cleijsen, die er een uitgebreide brief over stuurde naar de gemeenteraad en de heren en dames politici ook toesprak deze week. ,,Of de gemeente luistert naar onze argumenten? Wel nee, die lijkt alleen het belang van de projectontwikkelaars te willen dienen.”

Oppositie

Zijn relaas is geland bij de plaatselijke oppositiepartijen, die (via een motie in de gemeenteraad) de wethouder opnieuw aan tafel wilden dirigeren om samen met bewoners en projectontwikkelaar tot een door iedereen gedragen plan te komen. ,,Er is wantrouwen. Daarmee wordt het gat tussen bestuur en burger alleen maar groter. Iets wat we niet willen”, aldus Wim van der Zanden van BALANS.

Dat gesprek gaat wethouder Peter van de Wiel niet meer voeren. ,,In een ideale wereld waarin alle belangen hetzelfde zijn zou dat zin hebben. Dit verzoek heeft geen realiteitsgehalte. Want op deze manier komt er niets van de grond.” Van de Wiel zegt te snappen dat bewoners er niet gelukkig mee zijn als er in hun buurt bouwplannen zijn. ,,Maar wij hebben een ander belang, zorgen dat er voldoende woningen zijn. Dat botst doorgaans met het individuele belang van omwonenden.”

Plan is al aangepast

Bovendien, zo stelt de wethouder, is ook met de mensen in Liempde meerdere malen gesproken en is het plan naar aanleiding daarvan zelfs aangepast. ,,Dat is iets anders dan iedereen voor honderd procent zijn zin geven. Dat kan zoals gezegd in een ideale wereld, maar niet in die waarin wij leven. Voor een gemeentebestuur geldt dan dat op een bepaald moment de keuze voor het algemeen belang gemaakt moet worden. Dat geldt hier en ook voor alle andere 25 plekken in de gemeente waar bouwplannen spelen .”

  1. Minister doorgrondt ziel van carnaval in Bokkendonk

    Minister doorgrondt ziel van carnaval in Bokkendonk

    SINT-MICHIELSGESTEL - Onze minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, heeft de ziel van het carnaval doorgrond. Dat bleek zaterdagavond in de feestrede, die zij in De Ruwenberg uitsprak, voordat zij zich tot Ere-Boktorandus liet kronen. Geheel in de wat sjieke stijl en sfeer van het luchtige traditionele Gestelse evenement, wierp zij zich op als opvolger voor minister-president Rutte. “Dit is een plechtig moment. Nederland heeft een kandidaat-premier nodig die van veranderen weet, en dat ben ik. Want poetsen is een pre, niet lullen. Mijn campagne begint hier in Bokkendonk.” De lach ging door de dinerzaal, zij het bij enkelen met wat aarzeling.