Volledig scherm
Kale bermen. Het bloemrijke mengsel is gemaaid. Vilnders en bijen hebben het nakijken op de noordzuid-as in Boxtel bij Villa Catharina. © Domien van der Meijden/BD

Boxtel overweegt later maaien, beter voor biodiversiteit

BOXTEL - Maaien we wel in de juiste periode onze bermen? Die vraag gaat de gemeente Boxtel nog dit jaar beantwoorden. Ze houdt daarbij met diverse aspecten rekening, zoals verkeersveiligheid, afwatering en biodiversiteit. 

De afgelopen weken klaagden diverse Boxtelaren op sociale media over het maaien van de bermen in hun gemeente. Dat zou ten koste gaan van de biodiversiteit en dus van de bijen en andere insecten. ,,Als we alleen kijken naar bloei, insecten en biodiversiteit dan hadden we het maaiwerk beter enkele weken, of zelfs maanden, later kunnen uitvoeren", zegt een woordvoerster van de gemeente. Maar Boxtel heeft ook rekening te houden met zaken als verkeersveiligheid en de afwaterende functie van bermen. ,,Daarvoor was het maaien op sommige plaatsen juist al eerder nodig.”

De gemeente gaat dit jaar bekijken hoe alle bermen en grasvelden het beste onderhouden kunnen worden en welk beheer ervan de biodiversiteit het meest bevordert, zonder daarbij de verkeersveiligheid en afwatering uit het oog te verliezen. De woordvoerster: ,,We gaan nieuwe afspraken maken met onze aannemers voor de uitvoering van het werk in volgende jaren.”