Boxtelse boerderij na urenlange actie de hele nacht bewaakt, stallen nog altijd afgesloten

VideoBOXTEL - De stal van de Boxtelse boer waar maandag tien uur lang is geprotesteerd door dierenactivisten, is dinsdagochtend hermetisch afgesloten. Niemand mag erin, ook de Poolse medewerker van de boer niet. 

De man wordt buiten tegengehouden door de aanwezige agenten. Zij zijn er in de vroege ochtend nog met drie wagens. De hele nacht heeft de politie het terrein aan de Brede Heide bewaakt. 

De rust is teruggekeerd. Het grootste kabaal komt nu van een aggregaat, die een bouwlamp van de politie laat branden. Daarnaast komen diverse media alweer een kijkje nemen. De boer zelf heeft zich nog niet laten zien. 

Troep

Hij en zijn werknemers hebben - naast de afhandeling van de schade en andere bijkomstigheden - ook een opruimklusje voor de boeg. De tientallen actievoerders, voor en tegen de varkenshouderij, hebben veel troep achtergelaten. Er liggen peuken verspreid over het terrein. In de sloot liggen nog wat flesjes bier en er zijn resten van een gestookt vuurtje. Her en der liggen nog wat politielinten. 

De actievoerders zijn maandag tien uur lang in de stallen gebleven. Na 22.00 uur begon de politie met het onruimen van de varkensstal. Tientallen actievoerders die zich verzetten of niet konden legitimeren zijn gearresteerd. Anderen mochten, na het achterlaten van hun gegevens, naar huis. Ook de boeren die de getroffen veehouder te hulp wilden schieten, vertrokken in de loop van de avond. 

Details over de aanhoudingen en de acties van maandagavond kan de politie dinsdagochtend nog niet geven. Volgens een woordvoerder verwacht hij in de loop van de middag pas meer informatie. 

Agenten met drie politiewagens houden dinsdagochtend toezicht bij de boerderij in Boxtel.
Volledig scherm
Agenten met drie politiewagens houden dinsdagochtend toezicht bij de boerderij in Boxtel. © Robèrt van Lith