Vrijwilliger Henk van Breugel houdt de kano ' op afstand' in evenwicht voor Neeltje van Dongen (achter in de boot) en Myrthe Kouwenberg.
Volledig scherm
Vrijwilliger Henk van Breugel houdt de kano ' op afstand' in evenwicht voor Neeltje van Dongen (achter in de boot) en Myrthe Kouwenberg. © copyright Marc Bolsius


Je hoofd leegmaken tijdens kanotochtje tijdens ‘Rondje Boxtel’ ‘Corona staat even aan de kant’

BOXTEL - Isa uit Best kijkt naar het water. Door de voorspelling op haar app. is ze er niet helemaal gerust op. ,,Ik heb in mijn horoscoop gelezen dat ik vandaag nat ga worden”, zegt ze. ,,En wat gaan we uitgerekend vandaag doen? Kanoën... Gelukkig is het mooi weer en heb ik wat extra droge kleren bij me.” 

Isa, Kes, Jessie en Isabel klaar voor hun kanotocht over de Dommel.
Volledig scherm
Isa, Kes, Jessie en Isabel klaar voor hun kanotocht over de Dommel. © Peter de Bruijn

Isa stapte gisteren met vriendinnen Isabel, Jessie en Kes en ruim honderd anderen in wiebelende bootjes tijdens het eerste ‘Rondje Boxtel’  van ruim negen kilometer bij kanovereniging De Pagaai. ,,Even lekker weg van huis. Samen iets doen, maar op gepaste afstand”, zegt Kes. ,,Als er één in de kano voor zit en de ander op het achterste stoeltje, moet het lukken.” 

De twee duo’s worden zo goed en zo kwaad als het gaat in twee 3-persoons kano’s geholpen door vrijwilliger Henk van Breugel. Hij houdt met een lange stok de boot vast. ,,Je moet eigenlijk dichterbij zijn om de kano stabieler op het water te houden bij het in- en uitstappen. Ik wil meer behulpzaam zijn. Het kan niet. Dat is lastig, maar ik ben blij dat we weer varen.” 

‘We zijn helemaal dood’ 

Terwijl hij het zegt drijven Neeltje van Dongen uit Liempde  en  Myrthe Kouwenberg uit Boxtel richting aanlegsteiger. ,,Onze eerste keer; we zijn helemaal dood”, zegt Neeltje als ze vaste grond onder haar voeten heeft. ,,Een houten kont? Ja dat ook. Volgende keer  kussentjes graag”, zegt Myrthe lachend. 

De glijgoot in het parcours van 'Rondje Boxtel'.
Volledig scherm
De glijgoot in het parcours van 'Rondje Boxtel'. © Peter de Bruijn

,,Dit sportieve uitje is echt wel ‘coronaproof”, vervolgt ze. ,,Beter dan weer buiten zitten in een park.” Wat we mee hebben gemaakt onderweg? Die lange glijgoot van 33 meter was leuk. Een beet je ‘de Piraña -experience’ van de Efteling. Alleen zijn daar nog vele duizenden wachtenden voor je.” 

‘Eerste uitje na lange tijd’ 

Quote

Ik heb mensen die wilden kanoën teleur moeten stellen

Leon van der Eerden , KV De Pagaai in Boxtel

De wachtlijst bij de Boxtelse kanovereniging was gisteren iets minder lang. ,,Ik heb toch  mensen teleur moeten stellen”, zegt voorzitter Leon van der Eerden van KV De Pagaai dat 43 kano’s telt. Hij ontsmet onder meer de bankjes, handvatten en de reling van de bootjes. ,,Er ligt een protocol van vijf pagina’s onder. Ik slaakte een zucht van verlichting  toen we groen licht kregen. De mensen zijn blij en vrolijk. Voor velen is het hun eerste uitje sinds lange tijd. Er hadden al bootjes terug moeten zijn, maar de kanoërs willen na al die weken binnen lekker buiten genieten. Geef ze eens ongelijk. De natuur is op z’n mooist. Er zit veel jong ‘spul’ bij en op het water.” 

Gezinnen kregen uitleg over het 'Rondje Boxtel'.
Volledig scherm
Gezinnen kregen uitleg over het 'Rondje Boxtel'. © Peter de Bruijn
Quote

Lekker om even samen buiten te spelen

Arjen Spolet uit Boxtel

‘Even je hoofd leegmaken’ 

,,Babygansjes en -eendjes en een zwarte meerkoet”, somt Cato (7) uit Boxtel op. ,,We hebben in de rivier gezwommen.” Fien (12) vindt het fijn dat het ‘zo lekker rustig was op het water’. ,,Even je hoofd leeg maken. Corona stond even aan de kant, ja. We hebben elkaar nat gespetterd.” 

Vader Arjen Spolet heeft meegeluisterd: ,,Heerlijk om even weg van mijn kantoor op het zolderkamertje te zijn. Niet thuis werken, maar lekker weer even samen buiten spelen.” 

De gereinigde kano's worden naar de waterkant gebracht.
Volledig scherm
De gereinigde kano's worden naar de waterkant gebracht. © Peter de Bruijn