Volledig scherm
Glasvezel Buitenaf hervat het werk in het buitengebied van Meierijstad. © Robèrt van Lith/BD

Buitengebied Meierijstad krijgt alsnog glasvezel

VEGHEL/SCHIJNDEL - De aanleg van glasvezel in het buitengebied van Meierijstad wordt hervat. Eerder deze maand liet de gemeente Meierijstad het werk stilleggen omdat afspraken niet werden nagekomen en omdat er slordig gewerkt werd. Dit resulteerde in schades en onveilige situaties. 

Volledig scherm
Overal in het buitengebied van Meierijstad zie je groene kabels boven de grond uitkomen, zoals deze op de Vlagheide. Deze zijn voor de aanleg van glasvezel. © Robèrt van Lith/BD

Aannemersbedrijf Van Gelder BV hervat het werk namens de organisatie Glasvezel Buitenaf in de tweede helft van oktober. Zo kwamen het gemeentebestuur van Meierijstad en de leiding van Glasvezel Buitenaf overeen. ,,We hebben gekeken waar het wringt en duidelijke, harde afspraken gemaakt om dat voortaan te voorkomen", zegt wethouder Harry van Rooijen (VVD). ,,Ik ben blij dat we er zo snel uitgekomen zijn. Vooral voor onze inwoners en ondernemers die reikhalzend uitkijken naar glasvezel.” 

Eind eerste kwartaal 2020 klaar 

Als eerste worden de lopende werkzaamheden afgemaakt en opgeleverd. Dat geldt ook voor de honderd al ingeplande afspraken voor het aanleggen van glasvezel. Glasvezel Buitenaf streeft er nu naar om rond het einde van het eerste kwartaal van 2020 alle adressen aangesloten te hebben.

 In de buitengebieden van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode zijn nog 1167 van 1630 adressen verstoken van glasvezel. Het gaat hierbij om inwoners van het buitengebied die zich aanmeldden voor een abonnement op glasvezel, dat leidt tot onder meer supersnel internet. 

Ook de 464 huishoudens, bedrijven en organisaties waar het glasvezel al wel werd aangelegd, moeten nog geduld opbrengen. ,,Deze zijn nog niet actief, omdat er nog werkzaamheden gedaan moeten worden in het verdeelpunt", gaf woordvoerster Floor Harmsen van Glasvezel Buitenaf vorige week al aan. 

Sint-Michielsgestel 

In de gemeente Sint-Michielsgestel werd al doorgewerkt aan de aanleg van glasvezel. In Sint-Michielsgestel 176 van de 461 adressen aangesloten, de rest volgt vóór eind dit jaar. Hier werd veel minder geklaagd over de aannemer. Er was alleen sprake van ‘kleine schades’ en die werden na mondeling overleg opgelost. 

Sint-Michielsgestel en Meierijstad sloten samen een convenant af met Glasvezel Buitenaf. Het werk in deze beide gemeenten startte in november van vorig jaar. Het gaat dus in totaal om 2091 aansluitingen.