Willie Langenberg van de Walnoot
Volledig scherm
Willie Langenberg van de Walnoot © copyright Marc Bolsius

Buurthuizen krijgen nul op rekest: bezuinigingen Boxtel gaan door

De buurthuizen in Boxtel doen een indringend beroep op de gemeente af te zien van de bezuiniging van tien procent. Het college echter wil van geen wijken weten.

De voorzitters van de buurthuizen De Rots en De Walnoot en van de Kinderboerderij doen dinsdag tijdens de gemeenteraad een indringend beroep op de Boxtelse politiek af te zien van de opgelegde bezuiniging van tien procent. Hun betoog zal vermoedelijk aan dovemansoren zijn gericht. Het college laat namelijk op voorhand weten niet af te zullen wijken van de ingezette koers. 

Pure noodzaak

,,Gezien de financiële situatie van de gemeente is dat helaas noodzakelijk”, laten de raadsleden weten in de wekelijkse informatiebrief. Waar de besturen van de buurthuizen nog hopen op het ‘gezond verstand’ van politici, staat de mening van het college vast: de raad heeft de (bezuinigings)begroting goedgekeurd en afwijken daarvan is geen optie. ,,Of het heeft schrijnende gevolgen voor andere instellingen en organisaties”, aldus B en W.

Quote

Wij krijgen onze begroting nu al niet rond, hebben meer in plaats van minder geld nodig

Voorzitters

Boxtel komt miljoenen te kort en om de gaten te dichten moet iedereen een steentje bijdragen. Ook de gemeenschapshuizen en de Kinderboerderij. Die allemaal tien procent inleveren van de jaarlijkse subsidie. Eerder deze week luidden de organisaties de noodklok. ,,Wij krijgen onze begroting nu al niet rond, hebben meer in plaats van minder geld nodig”, meldden de voorzitters van de besturen in koor. 

Stoppen

Willie van de Langenberg (Walnoot) kondigde aan dat zijn bestuur de pijp aan Maarten zal geven als er geen koerswijziging komt. De voorzitters Sam Kampert (Rots) en Emile Lockefeer (Kinderboerderij) waren minder uitgesproken, maar dachten hetzelfde. ,,Zakelijk ben ik er klaar mee, emotioneel wil ik nog een laatste poging wagen de zaak in de benen te houden”, zei Kampert bijvoorbeeld.

Quote

Zakelijk ben ik er klaar mee, emotioneel wil ik nog een laatste poging wagen de zaak in de benen te houden

Sam Kampert, Voorzitter buurthuis De Rots

De bezuiniging staat voor het gemeentebestuur echter als een paal boven water. Wethouders Lestrade en Van Wanrooij beloven de gemeenteraad wel om met de besturen rond de tafel te gaan. ,,We gaan het gesprek aan, luisteren naar de zorgen en denken mee over de invulling van de maatregelen”, belooft het college. ,,We hebben daaraan natuurlijk niet zo veel”, aldus Van de Langenberg. Die het college graag uitnodigt het runnen van De Walnoot over te nemen. ,,Want wij kunnen het niet met dit bedrag.”

  1. Fitter dan fitboy Ronny
    Column

    Fitter dan fitboy Ronny

    Squads. Lunges. Burpees. Het is alweer twee weken geleden dat ik een virtuele sportles volgde. Met Basic Fit’s Ronny vanuit zijn woonkamer als drill instructor. ‘Dit is echt supertof. Gaan we tijdens deze quarantaine elke dag doen!’, zei ik toen nog. Nu, inmiddels veertien dagen later, kan ik niet anders dan constateren dat ik vooral rondjes met de hond en wandelingen van laptop via fornuis naar wasmachine en weer terug gemaakt heb. En dat het weliswaar elke dag joggingbroekendag was, maar dat er verdacht weinig gejogd is.