Volledig scherm
Arjen Lubach © ANP Kippa

D66 stelt kamervragen na uitzending Zondag met Lubach over slachthuizen

BOXTEL - Tweede kamerleden Jan Paternotte en Tjeerd de Groot hebben schriftelijke kamervragen gesteld over de aflevering van Zondag met Lubach over slachthuizen. 

De twee D66'ers willen van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap weten hoe het met een aantal zaken is gesteld. ,,Kan worden gesteld dat het aantal dieren dat in Nederland wordt geslacht te hoog is om de voedselveiligheid nog te garanderen daar er een tekort is aan controleurs en dierenartsen?”, vragen ze zich af. 

Ook willen ze weten wat de consequenties zijn van het tekort aan dierenartsen die werkzaam zijn voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die het slachtproces binnen slachthuizen in de gaten houden. 

Verder hebben Paternotte en De Groot een aantal vragen over studenten aan de opleiding diergeneeskunde, zoals de vraag of het klopt dat er 70 Nederlandse dierenartsen in België afstuderen en wat hun motieven daarvoor zijn. 

Misstanden bij slachterijen

Het item van Zondag met Lubach maakte veel tongen los. Arjen Lubach hekelde in zijn tv-programma de misstanden bij slachterijen. Hij toonde beelden van slachterij Vion in Boxtel en stak de draak met het ontoereikende toezicht. Vion zet zijn vraagtekens bij de tv-uitzending en gaat verhaal halen. 

Het gaat in de sector vaak mis, bleek uit eerder onderzoek. Een van de problemen is dat de NVWA al tijden dierenartsen zoekt die slachterijen willen controleren.