Kunst waarin het cijfer 5 centraal staat van basisschoolleerlingen uit Berlicum.
Volledig scherm
Kunst waarin het cijfer 5 centraal staat van basisschoolleerlingen uit Berlicum. © H Vdven

De kunstzinnigheid van het cijfer vijf centraal tijdens Gestelse Atelierroute

SINT-MICHIELSGESTEL - Het cijfer vijf staat centraal tijdens de vijfde editie van Atelierroute Sint-Michielsgestel. Misschien geen heel origineel idee, maar de uitwerking ervan is dat des te meer. Alle 66 deelnemende kunstenaars hebben hun eigen draai gegeven aan het cijfer. 

Keramist Ad van der Staak maakte vijf hoofdjes op losse standaarden: ‘Vijf leerlingen en een strenge juf'. In het werk van Noud en Corrie Kampman komen steeds vijf kikkers terug en Albert Zomers maakte een object in hout met daarop vijf stenen: ‘Vijf steengoede jaren'. Het zijn nog maar een paar van de werken die in De Meander staan opgesteld.

Op in totaal zestig locaties binnen de gemeente Sint-Michielsgestel exposeren zowel amateurs als professionele kunstenaars. ,,Vijf jaar geleden begon het initiatief als een kleine vlek", Aldus Jos Heerkens, voorzitter van Stichting Atelierroute. ,,Deze heeft zich inmiddels uitgebreid tot een groots evenement. Dit jaar doen voor het eerst alle kerkdorpen mee. Er zijn honderden kunstwerken te bewonderen. Hieronder nog altijd veel schilderijen, maar eigenlijk zijn alle disciplines wel vertegenwoordigd: werk in textiel, hout, karton en glas, maar bijvoorbeeld ook fotografie en installatiekunst. De kunstenaars zoeken elkaar ook op. Er is echt sprake van kruisbestuiving."

Scholen

Om ook jongeren te betrekken bij de Atelierroute, heeft de stichting contact gezocht met basisscholen. In Berlicum reageerden de Herman Jozef-school en De Parel enthousiast. Leerlingen uit - uiteraard - groep 5 gingen met kunstenaars aan de slag. Het resultaat, waarbinnen wederom het lustrumcijfer centraal staat, siert de entree van De Meander. Heerkens: ,,Je ziet het niveau ieder jaar stijgen. Veel ouderen zijn heel actief en het lukt ons steeds beter om ook jongeren te enthousiasmeren.”

In De Meander is een overzichtstentoonstelling ingericht, maar de meeste kunstenaars exposeren thuis, in hun atelier of gewoon in de huiskamer. ,,Ik ben als bezoeker zelfs weleens mee naar de slaapkamer geloodst", lacht Heerkens. Zelf is hij ook een fanatiek amateurkunstenaar. Hij houdt zich bezig met keramiek en beeldhouwen en ging hiervoor jaren naar de bekende Academie Arendonk in België. ,,Ben je gek", antwoord hij op de vraag of hij ambities heeft met zijn kunst. ,,Het is niet meer dan een hobby. Ik exposeer niet mee, organiseren vind ik leuker. Volgens mij zijn er nog veel meer mensen creatief actief in Gestel. We kunnen zeker nog groeien de komende jaren.”

Meer Atelierroute

Ook komend weekend, 21 en 22 september, zijn alle locaties van de Atelierroute nog te bezoeken. Meer info: www.atelierroutesintmichielsgestel.nl

In De Meander is een overzichtstentoonstelling van de Atelierroute ingericht.
Volledig scherm
In De Meander is een overzichtstentoonstelling van de Atelierroute ingericht. © H Vdven
Het kunstwerk 'Vijf leerlingen en een strenge juf' van Ad van der Staak.
Volledig scherm
Het kunstwerk 'Vijf leerlingen en een strenge juf' van Ad van der Staak. © H Vdven