Volledig scherm
PREMIUM
Schijndel op maandag 23 oktober 1944, rond de middag bij het Lidwina Gasthuis. Britse manschappen van de 5th Black Watch hebben net Schijndel bevrijd. Ze schudden hier de handen van de Amerikaanse Airborne-piloten en gliderpiloten die waren ondergedoken in Huize Lidwina. De foto werd gemaakt door oorlogsfotograaf Bill Warhurst van The Times. De foto staat in het boek De Bevrijders van Schijndel van Dirk Paagman. © Bill Warhurst/The Times

Dubbeldekkers herdenken bevrijding van Schijndel

VIDEO | Bevrijding 75 jaarSCHIJNDEL/WIJBOSCH  - Acht historische dubbeldekkers die over Schijndel vliegen, Dat is een van de hoogtepunten van de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Schijndel en Wijbosch op 23 oktober. 

Volledig scherm
Vughtenaar en oud-Schijndelaar Dirk Paagman verdiepte zich in de oorlogshistorie van Schijndel. © Marc Bolsius

Dirk Paagman is er maar wat trots op. ,,Acht historische dubbeldekkers, van het type SV-4, komen op woensdag 23 oktober over Schijndel heen vliegen. Dat heb ik kunnen regelen via een vliegvereniging uit Antwerpen", zegt de historicus en organisator van de 75-jarige herdenking van de bevrijding in Schijndel en Wijbosch. ,,Ze vliegen die dag exact om 13.01 uur over de Schijndelse Heide. Net zoals 75 jaar terug de 101st Airborne Division deed. De dubbeldekkers vliegen ook nog over onder meer Gemonde, Sint-Oedenrode, Veghel en Heeswijk-Dinther. Het wordt héél gaaf.”