Een dag na de brand in Biezenmortel: ingestorte stallen, duizenden varkens omgekomen

BIEZENMORTEL – Een dag na de grote brand bij een agrarisch bedrijf aan de Winkelsestraat in Biezenmortel is de schade groot. Drie stallen zijn ingestort. Duizenden varkens zijn omgekomen. Hier en daar smeult de brand nog na. Rookpluimen komen uit de vernielde daken. 

De brand brak vrijdagmiddag uit. Voor mensen in de omgeving was er een NL-Alert uitgegaan, omdat een grote rookwolk naar het westen over Udenhout en de gemeente Loon op Zand trok. Bij de brand kwam een ongevaarlijke kunststoflucht vrij, die zelfs in Tilburg en Breda te ruiken was.

Rond 22.00 uur was de brand onder controle. Het nablussen heeft nog de hele nacht geduurd. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Er wordt onderzoek naar gedaan. 

Varkens

Van de vier stallen die op de boerderij stonden, kunnen er drie als verloren worden beschouwd. Het bedrijf had zo’n 3.000 varkens. Het is niet duidelijk hoeveel beesten de brand hebben overleefd. In ieder geval een aantal.

De betreffende boer wilde vandaag niet reageren. Hij is te aangedaan door het incident.

Volledig scherm
Van de stallen is niets meer over. © De Kort Media / Toby de Kort
Volledig scherm
Sommige stallen zijn compleet ingestort. © De Kort Media / Toby de Kort
Volledig scherm
Een aantal varkens heeft de brand overleefd. © De Kort Media / Toby de Kort
Volledig scherm
Brand in Biezenmortel. © De Kort Media / Toby de Kort
Volledig scherm
Ingestorte stal. © De Kort Media / Toby de Kort
Volledig scherm
De schade is groot na de brand in Biezenmortel. © De Kort Media / Toby de Kort
Volledig scherm
Brand in Biezenmortel. © De Kort Media / Toby de Kort
  1. Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierijstad’
    PREMIUM

    Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierij­stad’

    Attentiestenen? Dat zijn mooie donkere stenen met daarop een fraaie foto van een (meestal) verdwenen pand plus een informatief tekstje. Een initiatief van architect Steven Woudstra (52). ,,Met deze stenen - er liggen dertig in Schijndel - wil ik de jeugd erop attent maken dat ze voorzichtig moet zijn met het erfgoed. In de jaren zeventig is veel verloren gegaan. Zoals de villa's van Jansen de Wit en van Bolsius. De attentiestenen liggen in diverse gemeentes. Sinds dit jaar ook in Utrecht en Uden. En zelfs in België." Ook in zijn andere ideeën is architect Steven Woudstra origineel; onder meer met religieus erfgoed in zijn portefeuille. ,,Kloosters, pastorieën en kerken. Omgebouwd tot zorgcentrum of tot appartementen. Of tot werkplek, zoals mijn architectenbureau in het Hervormde Kerkje."