Einde aan urenlange bezetting boerderij in Boxtel: tientallen demonstranten opgepakt

TeruglezenBOXTEL - De politie heeft maandagavond vanaf 22.00 uur een einde gemaakt aan de bezetting van de varkensboerderij in Boxtel. Alle demonstranten zijn uit de stal gehaald. Tientallen activisten die niet wilden vertrekken of zich niet konden legitimeren, zijn opgepakt.

Even na 22.00 uur twitterde de gemeente: ,,De burgemeester van Boxtel vindt het onacceptabel dat mensen binnendringen bij onze inwoners en hun bedrijf bezet houden. In overleg met OM en politie wordt de bezetting nu beëindigd.’' Burgemeester Fons Naterop wilde dat iedereen die zich in het gebied rond de varkensstal bevond, de wegen vrij maakte en naar huis zou gaan.

Binnengedrongen

Er waren ruim 200 activisten op de been. Circa honderd mensen waren de stallen binnengedrongen. De andere actievoerders stonden buiten bij de boerderij. Eigenaar van het perceel, Wim Vugts, noemde de actie schandalig. De getroffen boer was zeer aangedaan. Een deel van de boerderij werd afgezet met lint. Een politiehelikopter cirkelde in de middag boven het gebied. 

Op het terrein riepen actievoerders leuzen tegen de varkensindustrie. Agenten gingen in gesprek met de activisten. ,,Alles is erop gericht om escalatie te voorkomen.” Voor de veiligheid van zichzelf, de activisten en dieren wachtte de politie uiteindelijk tien uur voor ze ingreep. 

Twee eisen

De actievoerders lieten al snel weten twee eisen te hebben. Ze wilden binnen beelden maken van de vermeende wantoestanden. Als tweede eis wilden ze zieke en gewonde dieren naar buiten brengen. De actievoerders waren niet van plan te vertrekken totdat hun eis zou worden ingewilligd.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij waarschuwde vorige week boeren al om de deuren goed op slot te houden, omdat zij vermoedde dat er iets aan zat te komen. 

Er zijn geen berichten over geweld of aanhoudingen, al werd de sfeer in de loop van de avond grimmiger. Onder meer door een tegendemonstratie van boeren

Lees hieronder alle updates over de dag en avond van protest terug in ons blog. 

Volledig scherm
Een foto van tientallen actievoerders in Boxtel, gemaakt door een actievoerder zelf. Ze zitten tussen de hokken. © Instagram/Katxanastasia
Volledig scherm
Circa veertig boeren houden een tegenprotest vlakbij de bezette stal in Boxtel. © Domien van Meijden
Volledig scherm
Dierenrechtenactivisten kijken uit de deur van de stal die ze bezet hebben in Boxtel. © ANP
Volledig scherm
Actievoerders bij de boerderij in Boxtel. © Meesters Multi Media/Bart Meesters
Volledig scherm
Activisten bij een varkenshouderij in Boxtel. © Meesters Multi Media/Bart Meesters
Volledig scherm
Actievoerders roepen leuzen bij een boerderij in Boxtel. © Bart Meesters
Volledig scherm
Actievoerders bezetten boerderij in Boxtel. © Bart Meesters
 1. Boxtel heeft de eerste Duncan-baby: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  Boxtel heeft de eerste Duncan-ba­by: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  DEN BOSCH/BOXTEL - Als de vliezen breken tijdens de eerste halve finale en je eerste kindje vervolgens geboren wordt op de dag van de finale van het Eurovisie Songfestival, kan het bijna niet anders dan dat de naam Duncan blijft hangen. Kersverse ouders Janske en Martijn van Dinther uit Boxtel besloten dan ook snel na de winst van Duncan Laurence, om hun pasgeborene om te dopen tot Hank Duncan Lucas van Dinther. ,,Maar we zijn geen mega-songfestival fans hoor!”
 2. Ontspannen slenteren tussen de Japanners in Boxtel

  Ontspannen slenteren tussen de Japanners in Boxtel

  BOXTEL - ,,Kijk, dit is mijn schatje." Liefdevol wijst Roel Engelaar (45) uit Ottersum zijn zwarte Toyota Supra Twin Turbo aan. Hoewel ruim dertig jaar oud, staat het gevaarte glimmend en in optimale staat tussen andere Japanse Turbo's in de showroom van Classic Park in Boxtel. Daar was het zondag 'Japan Classic Day', dus verzamelden eigenaars en liefhebbers zich rondom vele Subaru's, Daihatsu's en Mazda's. Engelaar: ,,Als kind droomde ik al van deze auto en drie jaar geleden kon ik 'm eindelijk kopen. Dat lijnenspel, ik vind het prachtig!"
 3. Activiste Meat the Victims ziet opnieuw stalbezetting in toekomst voor zich: ‘Onze actie is geslaagd, ondanks alle woede bij mensen’
  PREMIUM

  Activiste Meat the Victims ziet opnieuw stalbezet­ting in toekomst voor zich: ‘Onze actie is geslaagd, ondanks alle woede bij mensen’

  BOXTEL - ,,Als er nu niks verandert in Nederland, dan bezetten we nog een keer een stal”, zegt activiste Amber en woordvoerster van Meat the Victims tegen het Brabants Dagblad. Ze bracht tien uur in de Boxtelse stal door om zoveel mogelijk aandacht te krijgen voor wat er, volgens haar, misgaat in varkensstallen in Nederland. ,,We vinden de actie dan ook geslaagd, zelfs na alle woede die we op onze hals hebben gehaald. Want negatieve aandacht is ook aandacht.”