Frans van den Biggelaar uit Liempde achter stuur van buurtbus 203: ‘Een geschild appeltje van Willemien’
ZOMERSERIEBOXTEL/LIEMPDE - Sinds maart mogen de buurtbussen weer rijden. Hoe belangrijk zijn deze bussen? Wie stapt er in en wie zit er eigenlijk achter het stuur?
Het raampje gaat omlaag... Er verschijnt een witte bos haar met daaronder een vrolijk, gebruind gezicht. ,,Wilde mee? Instappen dan!” Het is vrijdag, en vaste prik tussen 11.00 en 15.00 uur, zit Frans van den Biggelaar uit Liempde dan achter het stuur van de buurtbus. Lijn 203 om precies te zijn. Onder de vlag van Buurtbusvereniging Liempde, met route Liempde - Boxtel - Esch - Vught - ’s-Hertogenbosch. En omgekeerd.
Eén passagier
In zijn bus zit welgeteld één passagier. Dat is dan wel meteen een trouwe klant. Deze dame stapt elke week bij Frans in, nadat ze met de trein van haar werk in Den Bosch komt. ,,Frans is een goede en fijne chauffeur”, zegt ze lachend. Wat hij ook prima doet, is haar afzetten waar ze dat graag wil. Dit keer is dat vlak bij de ‘dinorotonde’ in Boxtel. Maar dat kan elke keer anders zijn.
Ik heb het druk zat met fietsen, de kleinkinderen en de buurtbus
Geboren en getogen is-ie in Liempde, Frans, dat is ook wel te merken aan de keren dat hij zijn hand opsteekt als hij door het dorp rijdt. ,,Inmiddels ken ik genoeg mensen hier, ja”, zegt hij vrolijk. Zo’n jaar of zes zit hij nu op de bus. Frans is niet meteen begonnen na zijn pensioen. Eerst had hij nog wat andere dingen te doen, zoals het huis van zijn dochter mee bouwen. Frans begon ooit als timmerman, werd later hoofd uitvoerder en bleef dat tot aan zijn vervroegde pensioen op 62-jarige leeftijd. ,,Ik heb het nog steeds druk zat. Fietsen, tennissen, op de kleinkinderen passen en rijden op de buurtbus natuurlijk.”
Wat ik het meeste ga missen? De passagiers en de collega’s natuurlijk
Leeftijdsgrens
Frans kwam bij de vereniging terecht via Jac de Graaf; oprichter van de Buurtbusvereniging Liempde in 2003. Jac zwaait over niet al te lange tijd af. Zijn taken als secretaris en coördinator heeft hij al overgedragen. ,,De stopleeftijd van de chauffeurs werd telkens ietsje opgerekt, van 70 naar 75 naar 79, maar ergens moet je een grens trekken”, weet Jac ook. Wat hij het meeste gaat missen? ,,De passagiers en de collega’s natuurlijk.” Dat zijn vooral mannen, al is er ook één dame actief bij de Buurtbus Liempde, als penningmeester én chauffeur.
Geschild appeltje
Leuk, dat vindt Frans het in ieder geval ook nog altijd, al hoopt hij wel dat de klandizie weer wat aantrekt na de zomervakantie. Eerst vervoerde hij zo’n 35 tot 40 passagiers per dienst, op een hele goede dag zelfs vijftig. ,,Maar nu is het niet veel.” Altijd draait-ie dezelfde dienst, en wat ook altijd routine is, om 13.00 uur maakt Frans een hele korte stop langs zijn huis in Liempde. Waar zijn vrouw Willemien een lekker geschild appeltje heeft klaarliggen, voor de rest van de rit.
Klager
Met de meeste passagiers kan Frans prima overweg, maar er zit er ook wel eens eentje tussen die wat irritatie oproept bij de goedlachse buurtbuschauffeur. Hij herinnert zich nog goed dat hij een keer één persoon te veel had meegenomen in de bus. Eén passagier bleef maar zeggen dat het niet kon en niet mocht. ,,Hij ging maar door”, zegt Frans. En lachend: ,,Nou, dan moet jij misschien maar uitstappen, heb ik hem toen aangeraden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Opvang zwerfkatten Boxtel stopt in Den Bosch: ‘Het wordt te veel’
BOXTEL – Stichting Zwerfkat Boxtel is de samenwerking met de gemeente Den Bosch gestopt. Het werd ‘te veel’ en ‘Den Bosch moet het werk gewoon doen’. Dat daarbij de subsidie van 10.000 euro vervalt, is volgens oprichter Brenda van de Laat geen ramp. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMHuis en Haard
Wim Kuipers heeft alles: privacy, mooie natuur en een sfeervol huisje
BOXTEL - Het blokhutachtige huis van Wim Kuipers staat aan de rand van recreatiepark Dennenoord in Boxtel. Hij gebaart naar het weidse uitzicht. ,,Ik woon, eh… recreëer, hier al negentien jaar en ik wil hier niet meer weg.” -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
PREMIUMinterview
Rien heeft een Cruijffmuseum in huis: ‘Ze noemen mij Johan, da’s logisch’
BOXTEL – Johan Cruijff, je haat hem of je aanbidt hem. Is er een overtreffende trap? Verafgoden! Rien van Doleweerd heeft aan huis in Boxtel een onwaarschijnlijke collectie in zijn Cruijffmuseum. En hij wordt aangesproken met ‘Johan’.
-
PREMIUM
Shot’71 bestaat al ruim een halve eeuw: ‘De groei zit er nog steeds in bij films en video’s’
MIDDELRODE - Waar andere amateurclubs voor video, foto en audiovisuele producties ter ziele gaan, ziet Shot’71 juist een kleine groei. Na een halve eeuw zit er ook nog steeds vooruitgang in de kwaliteit van de films en foto’s. -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUM
Gehandicapte Tim (17) is toe aan een eigen huisje én dat komt er in Schijndel nu ook
SCHIJNDEL – Stichting TIM kan na een lange zoektocht in Schijndel kinderen met een beperking helpen aan een eigen appartement. Acht stuks komen er over een tijdje namelijk op de plek van voormalig cafetaria ’t Stamhuijs aan de Boschweg. ,,Ik knijp mezelf af en toe nog in de arm of het wel waar is.”