Volledig scherm
PREMIUM
Jaarlijks vallen gemiddeld dertig rijksmonumenten, zoals landgoed Haarendael, aan vlammen ten prooi. © Bart Meesters

Geen extra brandbeveiliging voor monument

DEN BOSCH - Een monument hoeft op geen enkele manier beter tegen brand beveiligd te worden dan een ‘gewoon’ pand. Hoewel er jaarlijks meer dan 30 rijksmonumenten aan vlammen ten prooi vallen, is extra brandbescherming een verantwoordelijkheid van de eigenaren zelf.

Rijksmonumenten, zoals landgoed Haarendael dat onlangs door brand getroffen werd, vallen onder het ‘gewone’ bouwbesluit. Daarin staan voorschriften om mensen bij brand te beschermen, zoals de aanwezigheid van vluchtwegen. Ook moet het bouwbesluit de buren van een brandend pand beschermen. Maar het is géén doel van het bouwbesluit het (waardevolle) gebouw zélf te behoeden tegen een vuurzee.

  1. Pleidooi voor meer bomen in Rechterstraat Boxtel
    PREMIUM

    Pleidooi voor meer bomen in Rechter­straat Boxtel

    BOXTEL - Meer bomen, die ook nog eens de kans krijgen om ‘mooi en groot’ te worden. Die moeten volgens milieuvoorman Jan Juffermans worden opgenomen in de plannen voor de opknapbeurt van de Rechterstraat in Boxtel. ,,Kijk naar Leiden en dichterbij Vught. Daar staan ze. Bomen zijn van groot belang tegen de groeiende hittestress door de klimaatontwrichting. Met name in het centrum”, aldus Juffermans in een brief aan de gemeenteraad.