Gemeenten ‘not amused’ met nieuw plan voor buitengebied vlak vóór opdelen van Haaren
VUGHT/OISTERWIJK/BOXTEL/HAAREN - Haaren presenteert op de valreep voor de opsplitsing nog een nieuw eigen bestemmingsplan buitengebied. De nieuwe 'eigenaren' van de Haarense dorpen - Boxtel, Oisterwijk en Vught - vrezen voor rechtsongelijkheid. Daar gelden in het buitengebied immers andere regels. Reclameborden, arbeidsmigranten en stoppende boeren zijn de inzet.
Het was een speerpunt dat het gemeentebestuur van Haaren in 2018 aankondigde. Voor het definitieve einde van de gemeente per 1 januari 2021 moest er een nieuw bestemmingsplan buitengebied zijn.
Erfenis
Om zo de erfenis op een fatsoenlijke manier over te dragen aan de nieuwe eigenaren van de dorpen Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt, respectievelijk de gemeenten Tilburg, Boxtel, Oisterwijk en Vught.
Geen gejuich
Maar juist in die kringen is het 'speerpunt' van het Haarense college niet met gejuich ontvangen. Integendeel. De buren en troonopvolgers hebben grote moeite met het aangepaste bestemmingsplan buitengebied. Vrezen rechtsongelijkheid tussen hun eigen inwoners en de nieuwe aanwas vanuit de Haarense dorpen.
Want: er zijn grote verschillen tussen de bestaande bestemmingsplannen zoals de gemeenten die nu kennen en het aangepaste van Haaren.
‘Alles conform de wet’
Het verzoek aan Haaren om daarom af te zien van het aangepaste plan is evenwel aan dovemansoren gericht. ,,Er is zowel op ambtelijk niveau als bestuurlijk herhaaldelijk over gesproken. Waar het kon zijn wensen ingewilligd", zegt het college van Haaren.
Er is zowel op ambtelijk niveau als bestuurlijk herhaaldelijk over gesproken. Waar het kon zijn wensen ingewilligd
,,Maar daar waar de door onze gemeenteraad opgestelde uitgangspunten in het geding zijn, is dat niet gebeurd. Zoals dat ook het geval is voor bestaande rechten en wensen van onze inwoners." Het college stelt verder dat alles conform de wet is gegaan en vaststellen nog altijd een bevoegdheid is van de Haarense gemeenteraad en dus niet van andere gemeenten.
Vught, Haaren en Oisterwijk waren daarom genoodzaakt tot het indienen van een zienswijze waarin de bezwaren tegen het plan officieel kenbaar zijn gemaakt. Uiteindelijk kan dat leiden tot een procedure tot aan de Raad van State.
Gevaarlijke situaties door arbeidsmigranten?
Problemen zijn er onder meer met het feit dat Haaren in het nieuwe plan toestaat dat er op agrarische bedrijven gedurende negen maanden per jaar 25 seizoensarbeiders gehuisvest mogen zijn. ,,Daardoor kan overlast ontstaan en het kan leiden tot gevaarlijke situaties", zegt de gemeente Boxtel bijvoorbeeld.
Reclame
Ook wil Haaren veel meer mogelijkheden bieden aan stoppende agrariërs (zoals voor horeca en autobedrijven) dan de andere gemeenten. Zoals er ook ruimere mogelijkheden worden geboden voor zaken als reclame in het buitengebied.
De drie gemeenten staan niet alleen in hun strijd tegen het Haarense voornemen. Totaal zijn er 65 zienswijzen ingediend. Door particulieren, bedrijven en organisaties zoals de natuurwerkgroepen van Liempde en Vught, Brabants Landschap en Het Groene Hart. Maar ook door bijvoorbeeld Waterschap De Dommel en bewonersgroep Distelberg. Het nieuwe bestemmingsplan ligt donderdag 24 september ter beoordeling op tafel van de Haarense gemeenteraad.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM
Op verkenning in het Dommeldal: maïs, appels én paardenpoep
LIEMPDE - Brabants Landschap opende zondag Het Duivenpad, een wandelroute voor kinderen door het Dommeldal, met als startpunt het Groot Duijfhuis in Liempde. ,,Gewoon even stil zijn, want dan hoor je van alles.” -
PREMIUM
Meer agressie tegen ambtenaren Meierijstad: ‘Medewerkers ervaren verruwing van de omgangsvormen’
VEGHEL - Dat meer mensen een kort lontje hadden tijdens de coronabesmettingen hebben ook medewerkers van de gemeente Meierijstad ervaren. Zij kregen te maken met meer klachten, mogelijk als gevolg van toegenomen agressie. -
Buurtbewoners De Geelders vangen bot: ‘Natuurplan geeft geen extra muggenoverlast’
BOXTEL - Een groep buurtbewoners nabij natuurgebied De Geelders heeft bot gevangen bij waterschap De Dommel. Het waterschap deelt de zorgen van de buurt niet dat een nieuw natuurplan zorgt voor grote muggenoverlast in De Geelders. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.
-
PREMIUM
Nee, er komen echt geen extra huizen in Reigerskant, wat inwoners en politiek ook willen
ESCH - Geen appartementen en maximaal 36 woningen. Dat zijn de uitgangspunten voor het laatste deel van nieuwbouwwijk Reigerskant in Esch. Wat de Esschenaren en de Boxtelse politiek ook willen. De eerder vastgestelde regels staan niets anders toe. -
PREMIUM
Veertien ‘kanjers van Koraal’ beklimmen straks Mont Ventoux
BOXTEL - Ze komen onder meer uit Boxtel, Rosmalen, Oss, Vught en Uden. Een groep van veertien jongeren van Koraal fietst eind september de Mont Ventoux op. Een speciaal fietsproject vanuit De La Salle in Boxtel helpt de jongeren dit persoonlijke succes te halen. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.