optocht Liempde
Volledig scherm
optocht Liempde © N Reigersman

Genoeg variatie bij optochten in Den Dungen en Liempde

DEN DUNGEN / LIEMPDE - Twee dagen na dato alsnog kleurige optochten in Den Dungen en Liempde. Met gevarieerde wagens en loopgroepen. In de felbegeerde zon.

Helemaal los gingen ze, de deelnemers van de Krabberdonkse optocht (Den Dungen). Het thema 'Grenzeloos' zorgde voor prachtige creaties die alle kanten op gingen. Het team van Artsen zonder Grenzen, van CV Ut Moes Mar Ès, zorgde voor de transitie van Toon naar Antoinette. De patiënt werd bijgestaan door een krat bier aan het voeteneind en enkele artsen, onder wie psychiater dr. J. Rossi, ofwel Jan van der Donk, en de plastisch chirurg dr. M. Ooier, alias Marianne van der Steen.

"Ik heb hem al afgetekend. Het wordt zó mooi.” Ook de gay pride-boot van CV Tisw@ met 'Kapitein, stuurman of matroos, aan boord zijn we allemaal grenzeloos' maakte korte metten met vooroordelen over lgbt (lesbian, gay, bisexual, transgender). Maar het thema schoot ook heel andere kanten op, zoals de 'Grenzeloze jeuk' van CV de Krabberlopers die voor het eerst meededen.

"11 januari zijn we opgericht", meldde Mariska Schakenraad die als bestrijder van eikenprocessierups danste op het Kriebellied. "Allemaal buren en vrienden." Met een grote nestkast, reusachtige pimpelmezen, een heleboel kleine kinderrupsjes vingen ze de aandacht van het publiek. De rupsjes - met leuzen als 'Laat me met rups' op hun buik - kriebelden toeschouwers met grote grijze rupsen, waarna ze rood-witte linten om zich heen kregen. En een mentholsnoepje tegen de kriebel.

Ook veel interactie met het publiek in Ploegersland (Liempde). Harriette van der Berk fluisterde menigeen in het oor: "Sst, niks zeggen. Stikstof", waarna ze hun een lapje met stiksels overhandigde. Het thema 'Laot Liemt zên, zo ês 'nen eik en 'n ven' bracht veel eiken en vennen voort. Loek van Abeelen van de Ploegerskweekvijver liet toeschouwers vissen en als beloning kregen ze een 'aas'snoepje. Maar ook het 'zên' in het thema bracht mooie creaties voort, zoals de Tibetaanse monniken die heel zen waren, zoals monnik Davy Kastelijn. "Als we helemaal zen zijn, dán gaan we los met carnaval."