Groot woononderzoek in Boxtel: hoeveel mensen ‘van buiten’ zijn hier afgelopen jaren komen wonen?
BOXTEL - Hoeveel mensen van buiten de gemeente strijken jaarlijks neer in Boxtel of Liempde? En hoeveel inwoners verhuizen van Boxtel naar Esch of andersom? Dat soort dingen gaat de gemeente Boxtel komend jaar onderzoeken.
De gemeente Boxtel start nog dit kwartaal met een onderzoek naar de woningmarkt. Uit dat onderzoek moet onder andere blijken hoeveel mensen van buiten de gemeente afgelopen jaren naar Boxtel of een van de andere kernen verhuisden.
Plaatselijk adverteren
Als dat er heel veel zijn, zou de gemeente wetgeving waarbij eigen inwoners voorrang krijgen bij het toewijzen van (nieuwbouw)huizen, kunnen overwegen. Momenteel is het wettelijk niet toegestaan om eigen inwoners voorrang te geven bij de verkoop of verhuur van een huis.
De gemeente probeert er al wel rekening mee te houden, door bijvoorbeeld bij de bouw van nieuwe woningen alleen plaatselijk te adverteren. Pas als er na een eerste inschrijfronde huizen overblijven, komen die op een landelijk website als Funda.
Meer maatregelen
Politieke partij Combinatie95 zou bij het toewijzen van een huis graag meer maatregelen zien om ervoor te zorgen dat mensen met ‘lokale binding’ voorrang krijgen op mensen die dat niet hebben. Maar om dat wettelijk vast te leggen gaat ver, laat de gemeente weten in antwoorden op vragen van de partij. We hebben in Nederland immers het recht van vrije vestiging.
Vandaar dat de gemeente in eerste instantie de resultaten van het onderzoek wil afwachten, om te bekijken of mensen van buiten echt zoveel huizen ‘inpikken’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Schijndel profiteert al ruim een eeuw van de rijkdom van burgemeester Peter Verhagen
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUM
Begeleiders willen dat crisisnoodopvang op Velder in Liempde langer openblijft: ‘Weer moeten verkassen is niet goed voor de bewoners’
LIEMPDE - Woonbegeleiders op de crisisnoodopvang op Velder in Liempde willen dat deze langer openblijft. Weer moeten verkassen zou voor de bewoners, vooral gezinnen met kinderen, niet goed zijn. De gemeente Boxtel houdt vooralsnog vast aan de sluitingsdatum van 15 februari. -
Het dorp van
Het Olland van Ingrid Derks: ‘Mensen van buiten die hier komen wonen, worden met open armen ontvangen’
Elk dorp kent ze: mensen die iets bijzonders doen voor de gemeenschap. Deze week: Ingrid Derks uit Olland. -
‘Verhuizing bibliotheek is goed voor hartje Gestel’
SINT-MICHIELSGESTEL - Bewoners van het centrum van Sint-Michielsgestel hebben dinsdagmiddag in de Meander wethouder Bert van Druenen een bliksempetitie aangeboden met al 557 handtekeningen.
-
PREMIUM
Met zware Sherman-tanks over Dungense Brug, mag dat volgend jaar?
-
-
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.