Volledig scherm
Martien Bressers, passie voor de kerk en de natuur. © Noor Reigersman

Het Gemonde van....Martien Bressers:

GEMONDE - Elk dorp kent ze: mensen die iets bijzonders doen voor de gemeenschap. In hun werk, hobby of als vrijwilliger. Deze week: Martien Bressers uit Gemonde.

Sleutelbos kwijt? Vraag de Heilige Antonius om hulp. Bressers, de 84-jarige koster van de St. Lambertuskerk, weet er alles van. 

,,Ik was een keer de sleutels van de kerk kwijt. Toen was hier nog pastoor Goedhart. Een heel fijn mens, maar dat durfde ik toch niet tegen hem te zeggen. Ik vroeg de Heilige Antonius om assistentie en beloofde hem dat ik geld naar de Sint Jan zou brengen als ik ze terugvond, want wij hadden hier nog geen Heilige Antonius. En ja, hoor, gelukkig hingen ze aan een takje in de moestuin waar ik net had gewerkt. Gauw geld naar de Sint Jan gebracht.” 

Kist vol beelden

Weet je wat de pastoor zei toen ik het vertelde? 'Ja, je vindt ze vaak wel weer als je goed nadenkt waar je ze voor het laatst hebt gezien.' Sinds twee jaar prijkt er ook in de St. Lambertuskerk een Heilige Antonius. ,,Mijn zoon kwam met een kist vol beelden en daar zat de Heilige Antonius tussen. Pastoor Joe vond het prima dat hij een plaatsje kreeg in de kerk.” 

Bressers heeft een speciale band met de Heilige Antonius én met Maria. ,,Over drie weken wordt de kerststal ingericht en dan staat Maria tijdelijk naast Jozef. Is ze ook weer eens een keertje thuis, denk ik dan maar.”

Soort kookwekker

Elke ochtend gaat Bressers naar de kerk. ,,Ik zorg voor voldoende kaarsen en voor allerlei andere dingen. En ik luid de klok. Die hoef ik alleen in te stellen; hij loopt als een soort kookwekker.” 

De kerk is een passie van Bressers. ,,Als je binnenkomt, is het net of de kerk je omarmt. Dat zei pastoor Goedhart altijd en dat vind ik ook. En kijk, hier op de voorste bank zat ik op zaterdag vaak een tijdje met hem te buurten. Fijn was dat. Ik ben nu 25 jaar koster en ik wil er niks voor hebben. Ik zeg altijd: Als jullie me gaan betalen, dan stop ik ermee.” 

Natuur ook passie

Bressers andere grote passie is de natuur. ,,Ik wandel al dertig jaar met mijn maat Ad Kuppens hier in de omgeving, om zes uur ’s ochtends beginnen we. We hebben van alles gezien, maar er is nog heel veel wat ik niet weet.” 

Een ander activiteit: Bressers is lid van de werkgroep 75 jaar bevrijding Gemonde. ,,Bij het nieuwe herdenkingsmonument aan de Gemondse Beemd heb ik hemelsleutelbloem en vergeet-mij-nietjes geplant. En in het voorjaar ga ik er wilde bloemen planten. Het bloemzaad heb ik al. Kreeg ik voor mijn verjaardag.”

Trots op?

,,De prachtige natuur rondom Gemonde. Nergens is het zo mooi als hier. Maar helaas zijn er in het dorp veel wegen zonder bomen.”