De afgekeurde pmd-zakken aan de Zandstraat in Middelrode. Ze krijgen van vuilnismannen van Van Kaathoven een gele sticker 'Afkeur'.
Volledig scherm
De afgekeurde pmd-zakken aan de Zandstraat in Middelrode. Ze krijgen van vuilnismannen van Van Kaathoven een gele sticker 'Afkeur'. © Domien Van Der Meijden

Het wordt een zooitje: Afgekeurde pmd-zakken blijven liggen en waaien weg

MIDDELRODE/SINT-MICHIELSGESTEL - Vuilophaler Van Kaathoven keurt steeds vaker pmd-zakken af omdat er verkeerde zaken in zitten. Henk van Santvoort uit Middelrode snapt dat wel. Maar hij heeft er een bloedhekel aan dat die zakken blijven liggen, door de harde wind wegwaaien en zwerfvuil veroorzaken. Het wordt zo een griebus.

Henk van Santvoort uit Middelrode heeft een bloedhekel aan zwerfvuil in zijn buurt. ,,Alsof je in een achterbuurtje woont.” Daarom maakt hij zich druk over het feit dat afvalophaler Van Kaathoven steeds vaker pmd-zakken laat liggen met een sticker ‘Afkeur’. De zakken waaien door de harde wind weg en veroorzaken zwerfvuil. En niemand maakt zich er druk om. Behalve Van Santvoort.

Steeds vaker worden pmd-zakken afgekeurd

Het speelt nu in de Christinastraat en de Zandstraat in Middelrode, maar het komt overal in de gemeente Sint-Michielsgestel voor en steeds vaker. Henk van Santvoort trok deze week vol verbazing bij de gemeente aan de bel. Er waren drie pmd-zakken (plastic, metaal en drankkartons) blijven liggen op de verzamelplaats voor containers en pmd-zakken aan de Zandstraat. Met een gele sticker erop: ‘Afkeur.’

Quote

Ik snap dat vervuiling in die zakken niet goed is en zo de hele partij pmd wordt afgekeurd

Henk van Santvoort, Inwoner Middelrode

Van Santvoort: ,,De vuilnismannen van Van Kaathoven hebben de sticker geplakt. God mag weten waarom precies. Want ik zie zo een twee drie niet of er iets verkeerds in de zakken zit. Ik snap dat ‘vervuiling’ in die zakken niet goed is en dat zo een hele partij pmd van de vuilniswagen wordt afgekeurd.”

Zakken waaien weg en veroorzaken zwerfvuil in de buurt

Dan moet het pmd als restafval alsnog naar de verbrandingsoven en kost dat bergen geld. ,,Maar niemand lost dit probleem dan op. De zakken blijven liggen, waaien weg op stormen als Ciara, Dennis en Ellen en veroorzaken zo veel zwerfvuil in de buurt. In korte tijd ben je dan een griebuswijk vol vervuiling. Als je belt, dan sturen ze gelukkig een wagentje van de buitendienst. Die nemen de zakken dan mee. Maar dat zijn ook weer extra ritten. Niet goed voor het milieu.”

Theoretische benadering: de praktijk is anders

De site van de gemeente Sint-Michielsgestel benadert de problemen van de pmd-zakken theoretisch. Onder het kopje ‘Wat als je pmd-zak wordt afgekeurd?’ geeft Gestel uitleg over wat te doen: ,,Je vindt dan een sticker op de pmd-zak. De inzamelaar neemt deze zak niet mee. Je haalt de pmd-zak binnen en scheidt je afval op de juiste manier. De eerstvolgende ophaaldag kun je de pmd-zak opnieuw aanbieden.”

Tekst loopt door onder de foto

Welke zak is van wie? Er staat geen naambordje op.
Volledig scherm
Welke zak is van wie? Er staat geen naambordje op. © Domien van der Meijden

Systeem met afgekeurde zakken werkt niet

Sint-Michielsgestel gaat hierbij gemakshalve voorbij aan de dagelijkse praktijk. Want wie weet nog, als er op de verzamelplaats dertig zakken bij elkaar worden gelegd, welke zakken van jou zijn? ,,Precies”, zegt Henk van Santvoort. ,,Ik weet dat toevallig wél omdat wij maar één zak per maand gebruiken en die behoorlijk vol stoppen. Maar in de meeste gevallen blijven die afgekeurde zakken dus gewoon liggen als je niet naar de gemeente belt. Natuurlijk moeten mensen goed inzamelen. Dat voorop gesteld. Maar van dat systeem met afgekeurde zakken, daar moeten we echt vanaf. Anders wordt het echt een zooitje.”