Inwoners Gestel moeten in 2022 nóg wat dieper in de portemonnee
SINT-MICHIELSGESTEL - Het dagelijks leven voor alle inwoners van Sint-Michielsgestel wordt nóg duurder dan eerder al was voorzien. De gemeente heeft namelijk ook te maken met het ‘inflatiespook’ dat niet op 2,1 procent uitkomt, maar nu al rond de 3,4 procent zit. Daardoor worden onder meer afval inzamelen, een aansluiting op het riool en andere zaken nog duurder in 2022 in Gestel.
Vlak voor het einde van 2021 meldt Sint-Michielsgestel opnieuw een domper voor de portemonnee van alle huishoudens in Gestel. ,,We moeten de tarieven voor alle gemeentelijke belastingen nóg een keer bijstellen, anders zadelen we onszelf bij de volgende begroting voor 2023 nu al op met tekorten", zegt wethouder financiën Ed Mathijssen.
Sinds de zomer is alles fors duurder geworden
,,Alle dingen zijn ondertussen duurder geworden sinds wij rond de zomer al onze begroting 2022 opstelden. Denk aan onderhoud van groen, afval op laten halen, zeg maar alle diensten die we afnemen als gemeente en alle inkoop die we doen", vervolgt hij.
Afval
De nieuwe verhogingen vertalen zich op allerlei vlakken. Neem bij voorbeeld het ophalen van afval. Voor het laten ophalen van afval betalen alle huishoudens het vastrecht. Dat is het bedrag wat je sowieso moet afrekenen voor het laten ophalen van GFT en de grijze kliko. Dat vastrecht gaat omhoog voor de laagbouw van 162 euro naar 189 euro. Voor de hoogbouw stijgt dat bedrag van 192 euro naar 234 euro.
Diftar
Maar dan is er ook nog het Diftar-tarief. Voor elke volle grijze bak aan de straat gaat het bedrag per lediging omhoog van bijna een tientje naar bijna vijftien euro. Dat is bij een grote grijze container van 240 liter wel te verstaan. De 140 literbak gaat bijna negen euro kosten. Nu kost die nog 5,79 euro. De 60 literbak kost nu 2,48, dat wordt 3,74 euro per keer aan de straat. Daar staat tegenover dat het GFT voortaan bij alle woningen gratis wordt opgehaald.
Twee euro
De rioolheffing gaat ook omhoog. Met bijna twee euro per aansluiting volgend jaar. Elke kuub vies water die je het riool instuurt kost bovendien 34 cent. Dat bedrag blijft gelukkig wel gelijk in vergelijking met dit jaar. De toeristenbelasting wordt wel opgeschroefd naar 2,21 euro per overnachting. Dat is nu nog 1,64 euro per overnachting per persoon.
OZB nog ongewis
De onroerend zaakbelasting (OZB) is nog een apart verhaal. ,,Wij kunnen daarvoor nu nog geen definitief tarief vaststellen. Want per 1 januari is de nieuwe peildatum. Afhankelijk van de waardebepaling van het onroerend goed wordt die volgend jaar pas definitief vastgesteld. Daarom zetten we die voorlopig vast op twintig procent verhoging. Als dat volgend jaar lager is, stellen we dat bij. We mogen namelijk niet achteraf hogere tarieven vragen, wel lagere volgens de wet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwbouw Elde College Schijndel niet eerder dan in 2025
SCHIJNDEL – De vervangende nieuwbouw van het zogenoemde gebouw B van het Elde College in Schijndel is er pas op z’n vroegst in 2025. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
PREMIUM
Schijndel profiteert al ruim een eeuw van de rijkdom van burgemeester Peter Verhagen
SCHIJNDEL - Peter Verhagen wilde in 1874 graag burgemeester van Schijndel worden. Zo graag zelfs dat hij koning Willem III schreef dat hij er ‘indien gewenst best wel een vrouwtje bij wilde nemen’. Van trouwen kwam het niet, burgemeester werd hij wel. Schijndel profiteert nu al meer dan een eeuw van zijn nalatenschap.
-
met video
Gewonde ree uit hekwerk bevrijd in Schijndel
SCHIJNDEL - Benarde momenten voor een ree in Schijndel maandagochtend. Het dier kwam vast te zitten in het hekwerk bij een bedrijf en raakte daarbij flink gewond. De brandweer kon het beestje uiteindelijk bevrijden en liet het dier weer vrij in de natuur. -
-
-
PREMIUM
Kletskamer in Boxtel biedt warmte, stroom en vooral veel ontmoetingen
BOXTEL - In de Kletskamer aan de Van der Aastraat in Boxtel wordt volop gekletst, precies zoals dat de bedoeling is. Het is dinsdagmiddag half drie en aan tafel zitten enkele mensen met een kopje koffie en appeltaart. -
PREMIUM
Komt u even 230 kerstbomen van de oprit halen? Liempdse zusjes krijgen spierballen van het sjouwen
LIEMPDE - Wie in de gemeente Boxtel meer dan vijftig kerstbomen had verzameld, kreeg woensdag de gemeentelijke kraanwagen aan huis om ze op te halen. Mirthe en Vayen uit Liempde spanden de kroon met hun aantal opgehaalde bomen: maar liefst 230 in totaal!