BOXTEL - Dierenactivisten bezetten een boerderij in Boxtel en demonstreren voor een beter welzijn van dieren in de veehouderij. Boze boeren zijn toegestroomd voor een tegendemonstatie.
Volledig scherm
BOXTEL - Dierenactivisten bezetten een boerderij in Boxtel en demonstreren voor een beter welzijn van dieren in de veehouderij. Boze boeren zijn toegestroomd voor een tegendemonstatie. © Rob Engelaar

Inzet ME bij varkensboerderij in Boxtel was nodig omdat de-escalatie niet werkte: ‘Het was een complexe situatie’

BOXTEL - De inzet van de Mobiele Eenheid bij de urenlange bezetting van de varkensfokkerij in Boxtel was nodig, omdat het de politie in eerste instantie niet lukte om de situatie in de kiem te smoren. Dat laat locoburgemeester Peter van de Wiel dinsdag weten. ,,Het was een complexe situatie waarin we met elkaar zo zorgvuldig mogelijk hebben gehandeld.“

Dierenrechtenactivisten van ‘Meat the Victims’ bezetten gisteren ruim tien uur lang de varkensfokkerij aan de Brede Heide in Boxtel. Zij hadden zich urenlang vastgeketend aan de poortjes van hokken om aandacht te vragen voor dierenleed. 

Onacceptabel

Van der Wiel zegt hier nadrukkelijk afstand van te nemen. ,,Ik vind het onacceptabel dat actievoerders, om welke reden dan ook, een bedrijf in onze gemeente binnendringen en bezet houden”, laat hij weten in een statement. De gemeente zette volgens hem gisteren in op de-escaleren, samen met de politie en het Openbaar Ministerie.

Het doel daarvan was de bezetting te beëindigen en daarbij activisten die verdacht worden van strafbare feiten aan te houden, legt hij uit.  ,,Ook wilden we de stress voor de dieren zoveel mogelijk beperken. Toen dat niet bleek te werken, hebben we ervoor gekozen de ME in te zetten.”

Complexe situatie

Er was veel kritiek op het feit dat de politie urenlang niet besloot in te grijpen en de activisten te arresteren.  Volgens Van der Wiel ging het om een complexe situatie.  ,,Het ging niet alleen om een groot aantal actievoerders en tegendemonstranten. Het ging ook om de opsporing van strafbare feiten, de boer en het welzijn van zijn dieren. Het heeft de nodige tijd gekost, maar een goede voorbereiding en zorgvuldig handelen zijn voortdurend ons uitgangspunt geweest. Ik heb veel waardering voor de inzet van de politie en het OM.”

Van der Wiel heeft dinsdag contact gehad met de getroffen boer. ,,Vanzelfsprekend leven ook wij als college met hem mee. Hij heeft gevraagd om rust rond zijn bedrijf. Ik zou alle media willen vragen om hem deze rust ook te geven, zodat hij de zorg voor zijn dieren weer op kan pakken.”

  1. Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’
    PREMIUM

    Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’

    BOXTEL - Het klopt dat er in Boxtel amper gebouwd wordt, terwijl de plannen voor meer dan duizend huizen op de plank liggen. Alleen in Rucphen en Moerdijk wordt op dit moment minder gebouwd. Maar dat is slechts een momentopname, zegt het gemeentebestuur. Want let op, voegt het college eraan toe: ‘Volgend jaar staan we veel hoger op de provinciale ranglijsten’. Partijen zijn er niet gerust op.