Volledig scherm
De vier jonkies maken het goed en mogen voor het eerst naar buiten. © BestZOO

Jonge pantertjes voor het eerst buiten bij BestZOO

LENNISHEUVEL/BEST - Jos en Marian Nooren uit Lennisheuvel hebben bijzonder geboortenieuws uit de dierentuin BestZoo in Best waar ze eigenaar van zijn. Er zijn maar liefst vier Sri Lanka panterwelpjes geboren. En dat is al heel bijzonder, want in de natuur werpt een Sri Lanka panter vaak maar twee of drie jongen.

De jonge bolletjes wol mogen komend weekeinde voor het eerst het publiek ontmoeten en buiten hun eerste stappen zetten. De eerste weken zijn de jonkies met de nodige zorg van Nooren en alle dierenverzorgers omringd. Nooren: ,,De panterwelpjes verbleven samen met hun moeder de eerste weken binnen, waar ze in alle rust konden drinken en slapen. Inmiddels zijn ze mans genoeg om naar buiten te gaan.”

Minder dan duizend in de natuur

De Sri Lanka Panter (Panthera pardus kotiya) is een bedreigde ondersoort van de panter, die alleen voorkomt op het eiland Sri Lanka. Waarschijnlijk zijn er tussen de 550 tot 950 Sri Lanka panters in de natuur over. Wereldwijd verblijven er nog ruim zeventig Sri Lanka panters in dierentuinen.

Er worden ongeveer 2 tot 3 welpjes geboren na een draagtijd van 3,5 maand. ,,Bij ons zijn er maar liefst vier geboren en dat is een grote uitzondering. In het begin zijn de welpjes nog blind, pas na 10 dagen gaan de ogen open. Na 6 weken beginnen de jonge panters met het eten van vlees. In de natuur blijven de jongen bij hun moeder tot ze 2 jaar oud zijn. Pas dan hebben ze het jagen goed genoeg onder de knie.”

  1. Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierijstad’
    PREMIUM

    Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierij­stad’

    Attentiestenen? Dat zijn mooie donkere stenen met daarop een fraaie foto van een (meestal) verdwenen pand plus een informatief tekstje. Een initiatief van architect Steven Woudstra (52). ,,Met deze stenen - er liggen dertig in Schijndel - wil ik de jeugd erop attent maken dat ze voorzichtig moet zijn met het erfgoed. In de jaren zeventig is veel verloren gegaan. Zoals de villa's van Jansen de Wit en van Bolsius. De attentiestenen liggen in diverse gemeentes. Sinds dit jaar ook in Utrecht en Uden. En zelfs in België." Ook in zijn andere ideeën is architect Steven Woudstra origineel; onder meer met religieus erfgoed in zijn portefeuille. ,,Kloosters, pastorieën en kerken. Omgebouwd tot zorgcentrum of tot appartementen. Of tot werkplek, zoals mijn architectenbureau in het Hervormde Kerkje."