Kievit.
Volledig scherm
PREMIUM
Kievit. © Artchief

Kievit en turbogras, dat zijn geen beste vrienden

HAAREN - Dat was pas een sympathieke boer! Hij nam de jonkies van het nestje weidevogels even mee op zijn trekker, om te voorkomen dat ze door de ploeg werden vermalen. Maar vijanden zijn er ook. Volop: snelgroeiend turbogras, zonneweides (weilanden vol zonnepanelen) en buitenlandse loonwerkers. Die laatste groep snapt nog niet helemaal dat je die ‘weidenestjes’ niet mag omploegen.

De vos en das als dé vijand van akker- en weidevogels? Dat valt wel mee. Als je de cijfers ziet van de vrijwillige weide- & akkervogelbescherming Noord-Brabant dan gaat het redelijk met de beestjes. 700 vrijwilligers zetten bijna 4500 gevonden Brabantse nestjes met legsels van 29 soorten weidevogels in de computer. Brabants Landschap trekt de kar bij deze vorm van vogelbescherming.

  1. We staan dichter bij elkaar dan ooit in deze coronatijd
    PREMIUM
    Column

    We staan dichter bij elkaar dan ooit in deze coronatijd

    Mijn schoonmoeder cremeren. In coronatijd. Dat betekent met z’n twintigen afscheid nemen zonder te kunnen knuffelen, te snikken op elkaars schouder of na te praten met een kop koffie. Dat betekent een zus in Frankrijk en naasten uit Londen en Hong Kong die er niet bij kunnen zijn. Dat betekent mijn vriend rouwend in zijn eigen huis, ik in het mijne. En een schoonvader die alleen achterblijft met alle bekende social distancing musts. Corona maakt kille tijden nog killer.