De Maria-Hoeve aan de Pastoor van Erpstraat in Schijndel staat nog overeind, maar niet lang meer. Binnenkort gaat de voormalige boerderij tegen de vlakte, alleen de kopgevel blijft staan.
Volledig scherm
De Maria-Hoeve aan de Pastoor van Erpstraat in Schijndel staat nog overeind, maar niet lang meer. Binnenkort gaat de voormalige boerderij tegen de vlakte, alleen de kopgevel blijft staan. © Jan Zandee/Fotobureau Bolsius

Kopgevel en Mariabeeldje keren terug in Schijndel, zelfs de dakpannen

SCHIJNDEL - Het slopen van enkele oude panden van de Zusters van Liefde in Schijndel is gestart. Pardon? ,,Wij slopen niet, wij delven nieuwe grondstoffen.” Materialen keren terug in de nieuwbouw aan de Pastoor van Erpstraat. Of krijgen elders een tweede leven. Voor 350 euro kun je al de nieuwe eigenaar zijn van een glas-in-lood-raam. 

Impressie van de nieuwbouw aan de Pastoor van Erpstraat in Schijndel. Links de kopgevel van de Maria-Hoeve die behouden blijft.
Volledig scherm
Impressie van de nieuwbouw aan de Pastoor van Erpstraat in Schijndel. Links de kopgevel van de Maria-Hoeve die behouden blijft. © Mark Siebers van architectenbureau Groosman

De Maria-Hoeve aan de Pastoor van Erpstraat in Schijndel staat nog overeind, maar niet lang meer. De dakpannen zijn al verwijderd en binnenkort gaat de oude boerderij van de Zusters van Liefde tegen de vlakte. Op deze plek - tegenover het moederhuis - komt een van de drie nieuwe appartementencomplexen. Het slopen is al gestart, als je niet oppast waait het gruis in je ogen. 

Mariabeeldje keert terug 

Maar de kopgevel van de Maria-Hoeve blijft staan, zo staat vast voor Hoedemakers bouw en ontwikkeling uit Rosmalen. En ook het Mariabeeldje keert straks terug in de gevels van de nieuwbouw. ,,Meerdere elementen van het erfgoed van de zusters blijven behouden of komen terug in het nieuwe straatbeeld", zegt directeur Simon Passier van Hoedemakers, de firma die hier 39 nieuwe woningen bouwt. ,,Twee bestaande woningen blijven ook gehandhaafd.” 

Lees verder onder deze foto. 

Als je niet oppast krijg je gruis in je ogen bij de sloop van panden aan de Pastoor van Erpstraat in Schijndel. Hier komen 39 nieuwe woningen.
Volledig scherm
Als je niet oppast krijg je gruis in je ogen bij de sloop van panden aan de Pastoor van Erpstraat in Schijndel. Hier komen 39 nieuwe woningen. © Robèrt van Lith/BD

Van Liempd Sloopbedrijven 

Hoedemakers werkt nauw samen met A. van Liempd Sloopbedrijven uit Sint-Oedenrode. ,,Wij slopen niet, wij delven nieuwe grondstoffen", reageert eigenaar Arie van Liempd. Hoedemakers en Van Liempd sloten een overeenkomst voor circulair bouwen; duurzaam bouwen met gebruikte materialen.  
Van Liempd: ,,Denk aan glas-in-lood-ramen, dakpannen, hardhouten vloeren en balkhout. Die gaan niet verloren, maar krijgen een plek op de digitale materialenbank. In dit geval die van Hoedemakers. Zo krijgen materialen de kans om opnieuw gebruikt te worden.”   

Een glas-in-lood-raam is op die ‘bank’ te koop vanaf 350 euro. Het bouwplan aan de Pastoor van Erpstraat  is het eerste project van Hoedemakers, waarbij zo veel mogelijk producten een tweede leven krijgen. Passier: ,,Vanaf nu doen we dit bij alle bouw- en renovatieprojecten. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het is ook belangrijk dat goede bouwmaterialen een tweede leven krijgen.” 

Sjors van Gorp (midden, gebarend) en Arie van Liempd (tweede van rechts) van sloopbedrijf Van Liempd in Sint-Oedenrode verzorgden eerder een rondleiding over hun opslag van hergebruikte bouwmaterialen aan de Bobbenagelseweg.
Volledig scherm
Sjors van Gorp (midden, gebarend) en Arie van Liempd (tweede van rechts) van sloopbedrijf Van Liempd in Sint-Oedenrode verzorgden eerder een rondleiding over hun opslag van hergebruikte bouwmaterialen aan de Bobbenagelseweg. © Michel Theeuwen

Nieuwbouw start in voorjaar 

Van Liempd werkt al veel langer op deze manier. Eerder vooral met woningcorporaties en particulieren. ,,Hoedemakers is voor ons de eerste commerciële bouwer waar we een contract mee afsloten”, zegt Van Liempd. Meerdere bedrijven werken al op deze manier. Zo gebruikt het bedrijf New Horizon momenteel heel veel materialen uit te slopen panden op het Rosmalense landgoed Coudewater opnieuw.
Volgens Van Liempd is het zaak dat zo veel mogelijk bedrijven ‘circulair’ gaan werken.  ,,We hergebruiken bijna alles. Van balkhout maken we bijvoorbeeld nieuwe kozijnen en dakramen.” 

Van Liempd verwacht dat de klus in Schijndel een week of zes duurt. Daarna begint Hoedemakers met de nieuwbouw. Een van de gebouwen komt achter de gevel van de voormalige Maria-Hoeve. Dit gebeurt vooral op aandringen van de monumentencommissie van Meierijstad. De start van de nieuwbouw is gepland in het voorjaar.