Meierijstad krijgt meer controleurs als het aan enkele politieke partijen ligt.
Volledig scherm
Meierijstad krijgt meer controleurs als het aan enkele politieke partijen ligt. © ANP

Krijgt Meierijstad meer controleurs?

SINT-OEDENRODE - Zijn zeven BOA's (buitengewone opsporingsambtenaren) wel voldoende voor de gemeente Meierijstad? Als het aan de gemeenteraadsfracties CDA en Lokaal Meierijstad ligt komen er meer.   

Zo werd donderdagavond duidelijk tijdens een politieke avond in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. ,,Uden telt zo'n 40.000 inwoners en heeft elf BOA’s. Meierijstad heeft twee keer zo veel inwoners en telt maar zeven BOA's. Is dat wel voldoende?”, vroeg raadslid Abdulkadir Evlek (Lokaal) zich af. 
Volgens Wilco van de Schans, een van de zeven BOA's in Meierijstad, zijn er meer voorbeelden te noemen van gemeenten die meer BOA's in huis hebben:  ,,Purmerend heeft evenveel inwoners als Meierijstad. Die gemeente telt 20 BOA's. En een soortgelijke plattelandsgemeente als Súdwest-Fryslân heeft er ook zeker 20. Maar het is niet aan mij om te zeggen of zeven veel of weinig is, dat is aan de politiek.” 

Aantal meldingen nam fors toe 

Buitengewone opsporingsambtenaren helpen de politie bij het handhaven van de veiligheid, maar hebben minder bevoegdheden.
Volledig scherm
Buitengewone opsporingsambtenaren helpen de politie bij het handhaven van de veiligheid, maar hebben minder bevoegdheden. © Van Assendelft Fotografie

Bertus van Berkel van het CDA - met negen zetels de grootste coalitiepartij - liet zich dat niet twee keer zeggen: ,,Wij bereiden een voorstel voor om de capaciteit uit te breiden.” Hij zei dit ook omdat het aantal meldingen in 2019 fors toenam in Meierijstad.  Zo ging het aantal parkeerovertredingen van bijna 700 naar ruim 1000 en het aantal verkeersovertredingen van 200 naar ruim 400. Dit kan evenwel ook te maken hebben met betere mogelijkheden om meldingen door te geven, zoals een nieuwe app.  
BOA's helpen de politie om de veiligheid te handhaven, maar hebben veel minder bevoegdheden. De controleurs van de gemeente controleren onder meer op leeftijd in cafés en op parkeren in blauwe zones.