Volledig scherm
Haaren plant 60.000 bloembollen voor vlinders en bijen. En om de dorpen op te fleuren. © Thinkstock

Laat 60.000 bloemen bloeien, in Haaren

HAAREN - Laat duizend bloemen bloeien wordt wel gezegd om het belang van verscheidenheid aan te geven. In Haaren nemen ze die leus letterlijk. En doen ze er nog een schepje bovenop. De Stichting Landschap, Natuur en Milieu (LNMH) gaat 60.000 bloembollen planten in de vier dorpen.

Die bloemen fleuren niet alleen de dorpen op, maar zorgen er ook voor dat vlinders en bijen wat gemakkelijker voedsel vinden. LNMH heeft gekozen voor chemievrije bloembollen. ‘In de bollenteelt gebruikt 99,9 procent van de telers bestrijdingsmiddelen en deze dringen vaak door in het stuifmeel en de nectar met nadelige gevolgen voor de bijen’, aldus LNMH.

Omdat het voor honingbijen belangrijk is dat er het hele seizoen - van januari tot in augustus - stuifmeel en nectar is, plant LNMH bollen die op diverse momenten in het jaar tot bloei komen. Behalve de honingbijen komen ook andere nectar- en stuifmeelzoekers, zoals wilde bijtjes, zweefvliegen, vlinders en andere nuttige insecten, op de bloemen af.

Maaien

De 60.000 bloembollen worden 22 november machinaal geplant op verschillende plekken in de vier dorpen. De machine die dat in een paar uur doet, komt speciaal voor deze klus uit de Bollenstreek naar Haaren. Na de bloei blijven de bollen in de grond zitten, zodat het loof de tijd krijgt om af te sterven en de bollen zich ondergronds kunnen voorbereiden op het volgende groeiseizoen. De gemeente houdt hier rekening mee bij het maaien.

Daarnaast gaat bijenhoudersvereniging St. Ambrosius in de basisscholen van Haaren een les geven over bloembollen en bijen. Dat gebeurt op 15 november in De Hasselbraam en De Klimop. In de andere twee scholen in Haaren vertellen de eigen leerkrachten aan de hand van een lesbrief van St. Ambrosius meer over bijen en bloembollen. Verder krijgen alle leerlingen een zakje biologische bloembollen mee naar huis om zelf te planten.

Dit project wordt gefinancierd LNMH, St. Ambrosius en de gemeente Haaren. Zij steken er samen zo'n 11.000 euro in.

  1. Agent blikt terug op fatale brand in café De Kom in Boxtel: ‘Er stond een auto vol met sinterklaascadeaus’
    PREMIUM

    Agent blikt terug op fatale brand in café De Kom in Boxtel: ‘Er stond een auto vol met sinter­klaas­ca­deaus’

    BOXTEL - Bij een grote brand in café de Kom in Boxtel kwamen veertien jaar geleden, twee dagen voor Sinterklaas, vier mensen om. Een vader, moeder en hun twee jonge kinderen. Een brand die veel impact had op de hele gemeenschap. De politieagent die er die 3 december 2005 als een van de eersten bij was, blikt er nu op terug, in een emotionele video. ,,Er werd een auto vol sinterklaascadeautjes gevonden, bedoeld voor de kinderen.”