Het oude raadhuis van Veghel is een van de 77 openbare gebouwen in Meierijstad die werden onderzocht op toegankelijkheid.
Volledig scherm
Het oude raadhuis van Veghel is een van de 77 openbare gebouwen in Meierijstad die werden onderzocht op toegankelijkheid. © Robèrt van Lith/BD

Meierijstad maakt gebouwen beter toegankelijk, maar wat gaat het kosten?

VEGHEL/SCHIJNDEL - Meierijstad wil openbare gebouwen beter toegankelijk gaan maken voor mensen met een beperking. Maar de grote vraag is: wat gaat het allemaal kosten? Verder onderzoek moet dat duidelijk maken. 

De stichting Toegankelijk Meierijstad (STM) bracht de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van 77 openbare gebouwen in Meierijstad in kaart. Op basis van een adviesrapport van deze stichting, ging Meierijstad aan de slag met een lijst met verbeterpunten. Op dit moment is nog niet helder hoeveel geld nodig is voor bouwkundige aanpassingen aan de gebouwen die minder goed toegankelijk zijn. 

Uit het rapport van STM blijkt dat er in totaal 143 aanpassingen aan de gebouwen nodig zijn om de toegankelijkheid te verbeteren. Die aanpassingen bestaan voor circa 56 procent uit kleine werkzaamheden en voor 44 procent uit omvangrijke klussen. 

‘We zijn op de goede weg’

Van de kleine klussen is al bijna 70 procent uitgevoerd. Dit gebeurde onder meer op de Organisatiedag voor ambtenaren van de gemeente Meierijstad. In de loop van dit jaar worden de kleinere werkzaamheden afgerond. Begin volgend jaar moet duidelijk zijn wat de kosten zijn voor de omvangrijke werkzaamheden. 

,,We zijn op de goede weg, maar er is zeker nog verbetering nodig", stelt wethouder Coby van der Pas (CDA, gemeentelijke vastgoed). ,,We zijn er dan ook blij mee dat de vrijwilligers van de stichting Toegankelijk Meierijstad kritisch meekeken en adviseerden. Zo komen we weer een stap dichterbij een Meierijstad waarin iedereen mee kan doen.” 

  1. Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’
    PREMIUM

    Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’

    BOXTEL - Het klopt dat er in Boxtel amper gebouwd wordt, terwijl de plannen voor meer dan duizend huizen op de plank liggen. Alleen in Rucphen en Moerdijk wordt op dit moment minder gebouwd. Maar dat is slechts een momentopname, zegt het gemeentebestuur. Want let op, voegt het college eraan toe: ‘Volgend jaar staan we veel hoger op de provinciale ranglijsten’. Partijen zijn er niet gerust op.