Meierijstad streeft naar meer natuurspeelplaatsen zoals De Woeste Weide in Schijndel, die in  2014 werd geopend.
Volledig scherm
Meierijstad streeft naar meer natuurspeelplaatsen zoals De Woeste Weide in Schijndel, die in 2014 werd geopend. © Robèrt van Lith/BD

Meierijstad: minder, maar betere speelplekken

VEGHEL - Meierijstad wil toe naar minder, maar betere en grotere speelplekken in de gemeente. In de komende jaren verwacht het gemeentebestuur het aantal speelplekken terug te brengen van 218 naar circa 180. 

Meierijstad heeft alle speelplekken in de oude gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode in kaart gebracht. Het gaat om 218 speelplekken met in totaal zo'n 1020 speeltoestellen. ‘Door de verwachte afname van het aantal kinderen in Meierijstad zijn de komende jaren minder speelvoorzieningen nodig’, aldus de gemeente in een persbericht.

Veghel heeft sinds kort ook een natuurspeelplaats langs de Aa.
Volledig scherm
Veghel heeft sinds kort ook een natuurspeelplaats langs de Aa. © Robèrt van Lith/BD

In totaal worden zo'n 60 speelplekken omgevormd naar grotere speeltuinen in wijken en dorpen. ,,Uit onderzoek blijkt dat kinderen liever wat grotere, goede speeltuinen hebben”, aldus wethouder Harry van Rooijen (VVD). ,,Speelplekken waar een of twee wipkippen staan, willen we integreren in een grotere speeltuin, die om de hoek ligt.” Volgens de gemeente worden kleine speeltuinen in de praktijk vaak weinig gebruikt. 

Sport- en ontmoetingsplek 

Ook wil Meierijstad dertig speelplekken inrichten als sport- en ontmoetingsplek. ,,Dat past in ons beleid dat we zo veel mogelijk mensen aan het sporten en bewegen willen krijgen", aldus Van Rooijen. 

Het college van B en W streeft tevens naar de komst van meer natuurspeelplaatsen, zo staat opgenomen in de nieuwe speelvisie. Meierijstad benadrukt dat ‘keuzes altijd worden gemaakt in overleg met kinderen bewoners van de betreffende wijk of kern'. 

De speelvisie staat in november op de agenda van de gemeenteraad.