Volledig scherm
zwarte rat © Getty Images/iStockphoto

Meierijstad voert strijd tegen ratten op

VEGHEL - Meierijstad gaat de strijd tegen ratten opvoeren. Dat geldt ook voor de aanpak van de eikenprocessierups. 

Volgens het gemeentebestuur is die intensivering nodig vanwege de toename van onder andere ratten en eikenprocessierupsen. De gemeente heeft onder meer twee buitendienstmedewerkers opgeleid tot professioneel plaagdierbeheerser. Ook roept de gemeente inwoners op om eerder meldingen door te geven van ongedierte. Volgens het college van B en W in Meierijstad is het van belang dat de gemeente, inwoners en bedrijven samen optrekken bij de bestrijding van ongedierte. 

Vanaf 1 januari 2020 kunnen burgers weer meldingen van ongedierte doorgeven bij de gemeente. Nu moeten inwoners dat nog doen bij het Kennis- en Adviescentrum Dierenplagen (KAD). ,,Het KAD blijft alleen nog in beeld als het landelijke expertisecentrum waarbij de gemeente nieuwe kennis en methodes kan betrekken", zo meldt de gemeente in een persbericht. 

,,Voordeel voor inwoners is dat ze straks nog maar met een partij te maken hebben, zonder tussenschakels. De melding komt immers direct bij de buitendienst van de gemeente terecht en dat scheelt tijd.” 

Meierijstad gaf dit jaar 124.000 euro uit aan de bestrijding van de eikenprocessierups. Het Brabants Dagblad meldde onlangs al dat het aantal meldingen van ratten in Meierijstad is toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het KAD.