Met de buurtbus mee: wandelaars, oud-voetballers en ontelbaar veel onbekenden op lijn 299
ZOMERSERIEBOXTEL/SINT-MICHIELSGESTEL - Sinds maart mogen de buurtbussen weer rijden. Hoe belangrijk zijn deze bussen? Wie stappen er in de bus en wie zitten er eigenlijk achter het stuur?
Station Boxtel, toch wel hét Buurtbus-knooppunt in de Meierij. De plek waar de bekende rood-witte bussen van de lijnen 203, 204 en ook de 299 één keer in het uur stoppen, aan beide zijden. Frans Daniëls is net klaar met zijn dienst, André Leermakers neemt het roer, of de sleutels en het stuur in dit geval, over voor de komende uren. Ze kletsen nog even wat, controleren samen een mini-lakbeschadiging. Dan wil André ‘toch echt gaan rijden’. De Buurtbus is immers op tijd.
De Kampina, dus veel wandelaars
Lijn 299, misschien wel de mooiste route, vindt Frans. Van Sint-Michielsgestel via Gemonde naar Boxtel, via Lennisheuvel en Spoordonk naar Oirschot. En weer terug natuurlijk. Met als hoogtepunt, de Kampina. ,,Geen wonder dus, dat er veel wandelaars de bus instappen. Vanuit Friesland komen ze, uit Groningen en net zo goed uit Amsterdam.”
Pinnen is een hele verbetering. Wat een gedoe was die kassa bijhouden altijd
Frans kan het weten, die zit al 17,5 jaar op deze lijn. De Boxtelse oud-brandweercommandant richtte de vereniging even zo lang geleden zelf op. Sindsdien is hij ook voorzitter. Frans heeft veel zien veranderen in al die jaren. Maar de komst van digitaal betalen in plaats van een eigen kassa bijhouden, vindt hij misschien wel een van de beste verbeteringen. ,,Wat een gedoe was dat altijd."
Vakantieperiode
Normaal stappen er per jaar zo’n acht- tot negenduizend passagiers in op lijn 299, dat zijn er tussen de 150 en 200 per week. De laatste weken zijn dat er minder, ongeveer tussen de tachtig en de negentig. Vakantieperiode, maar dat trekt wel weer aan, denkt Frans.
Op zoek naar nieuwe ‘jonge’ chauffeurs
24 man rijden in totaal, om beurten. Of eigenlijk zijn het 23 mannen, en één vrouw. Die zou hij graag wat meer zien ‘op de bus’. Sowieso zoekt Frans naarstig naar nieuwe chauffeurs, liefst jong gepensioneerden. Zodra een chauffeur de respectabele leeftijd van 79 jaar bereikt, is het verplicht stoppen geblazen. ,,Dan gaan ze met hun tweede pensioen.” Een aantal oudgedienden zwaait binnenkort af.
Frans heeft al die jaren best moeten puzzelen om elke keer een waterdicht rooster te maken. ,,Zoveel mensen, zoveel wensen”, lacht hij. ,,De ene wil liever geen vroege dienst. Een ander wil niet te vaak. Weer een ander kan alleen op dinsdag. En ga zo maar door.”
Er is geen prototype chauffeur, als je maar netjes en representatief bent
Er is volgens hem geen prototype chauffeur. Net als de passagiers, zijn de chauffeurs van verschillende pluimage, met allemaal andere achtergronden. ,,Maar netjes zijn, en representatief overkomen, dat is natuurlijk wel belangrijk.” Frans heeft het nog maar zelden meegemaakt, dat een chauffeur zelf voortijdig stopte. Misschien een keer of drie, meestal met een goede reden. Bij eentje was dat bijvoorbeeld om meer tijd te steken in ander vrijwilligerswerk voor de Voedselbank.
PSV-er ‘Oeki’ Hoekema
Het is gewoon echt leuk om te doen, vindt Frans, al die mensen die je tegenkomt met al die verhalen. Hele gesprekken voerde hij onderweg. Oud-voetballer van PSV ‘Oeki’ Hoekema had hij regelmatig in de bus, net als ontelbare onbekenden: ,,Sommigen delen zonder moeite hun levensverhaal. Ze vertellen over hun eigen problemen, of problemen van hun kinderen. Met sommige vaste passagiers bouw je zelfs een band op.”
Nog spiksplinternieuw
Een gezellige club is het, een hechte groep, de leden hebben veel voor elkaar over. ,,Twee keer per jaar een uitje, en rondtoeren in een hele fijne, Mercedes-bus. Die waren net voor de corona aangeschaft. En daarna een jaar stil gestaan. Spiksplinternieuw dus.”
Meer informatie, telefoonnummer 06-29201004.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Jordy (19) uit Boxtel rijdt in een oldtimer naar Gambia: ‘Ik raak niet snel in paniek’
BOXTEL - Een droom wordt werkelijkheid voor Jordy van Rumund (19) uit Boxtel. De KW1C-student stapt eind januari in een occasion richting Gambia, waar de auto wordt geschonken aan een goed doel. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM
Buurtbus 203 doet niet mee aan de staking: ‘Wij zijn vrijwilligers, we hebben er niets mee te maken’
ESCH - Tevreden passagiers én chauffeur op buurtbus 203 door Esch, Boxtel, Liempde, Vught en Den Bosch en weer terug. De een vertelt een levensverhaal, de ander murmelt wat, maar er wordt vooral gezwegen. En dat al dertig jaar. -
PREMIUMHuis en Haard
Wim Kuipers heeft alles: privacy, mooie natuur en een sfeervol huisje
BOXTEL - Het blokhutachtige huis van Wim Kuipers staat aan de rand van recreatiepark Dennenoord in Boxtel. Hij gebaart naar het weidse uitzicht. ,,Ik woon, eh… recreëer, hier al negentien jaar en ik wil hier niet meer weg.” -
PREMIUM
Geen feesttent met carnaval van gezamenlijke horeca in Den Dungen
DEN DUNGEN - De vier Dungense horecazaken Boer Goossens, de Majorcabar, café De Linden en café ’t Trefpunt zetten dit jaar met carnaval geen grote, gezamenlijke feesttent op het terrein achter Boer Goossens.
-
PREMIUM
Speeddaten met Boxtelse politici alweer snel voorbij wegens gebrek aan animo
BOXTEL - Speeddaten met Boxtelse raadsleden lijkt van korte duur. De animo is er na de eerste date al af. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.