Volledig scherm
De half gesnoeide leilinde © Jan Zandee

Nestelende duif zorgt voor half gesnoeide boom in Esch

ESCH - Verbazing alom over een half gesnoeide leilinde aan de Haarenseweg in Esch. Was het schafttijd en wordt de rest van de linde later nog gekortwiekt? Of is het een knipoog naar de gemeentelijke herindeling in 2121, waarbij van alles - soms tot in detail - wordt opgedeeld? 

Menigeen vroeg zich de afgelopen week af waarom de leilinde zo vreemd is gesnoeid... Een berichtje van de gemeente Haaren op Facebook bracht uitkomst: ,,Is jou al opgevallen dat één leilinde in Esch maar half gesnoeid is? Je vraagt je vast af waar het misging? Medewerkers van Pius Floris Boomverzorging vonden een jonge duif op een nest in de betreffende boom. De boom wordt op een later moment alsnog gesnoeid.”

Bewoonster Heidi Schel, die vol zicht heeft op de toegetakelde leilinde, had nog een andere optie bedacht. ,,Ik dacht dat ze er misschien niet bij konden vanwege de lantaarnpaal, of het was halfvier en de werktijd was om. Ik had niet aan een broedende duif gedacht. Wel mooi dat ze niet verdergaan en het dier met rust laten.” Dat vond ook Schels overbuurman Peter Aarts. ,,Maar volgens mij mogen ze niet eens snoeien als er een vogel aan het broeden is. En terecht. Nu maar hopen op veel jonge duifjes.” Andere Esschenaren reageerden eveneens tevreden. ,,Da’s beter dan vorig jaar in de Toon Hermanslaan,” meldde Brigitte van de Ven op Facebook. “Daar werd een nest met twee jonge vogels weggesnoeid en op de grond achtergelaten.”