Omwonenden van spoor in Esch krijgen in najaar meer duidelijkheid over hoe nu verder
ESCH - Het is al lang stil rond de plannen voor de verbetering van de spoorwegovergang Runsdijk/Gestelseweg in Esch. Als het aan de Boxtelse verkeerswethouder Fred van Nistelrooij ligt, wordt er in het najaar meer duidelijk.
Ton RoomsBron:BD
Terwijl in Boxtel de discussie over wat te doen met de grote verkeersprojecten in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) weer in alle hevigheid woedt, is het rond de spoorwegovergang Runsdijk/Gestelseweg in Esch stil.
En dat terwijl de overweg toch ook onderdeel is van hetzelfde programma. ,,In feite zijn het twee projecten”, aldus verantwoordelijk wethouder Fred van Nistelrooij. ,,Dat heeft te maken met het feit dat Esch tot 1 januari dit jaar bij Haaren hoorde. De voormalige gemeente had een eigen overeenkomst met ProRail, de provincie en het Rijk.”
Pas op de plaats
Haaren maakte enkele jaren geleden pas op de plaats. Wilde afwachten, zich herbezinnen op wat er met de spoorwegovergang moet gebeuren. ,,In die fase zitten we nog steeds”, aldus Van Nistelrooij, naar aanleiding van vragen van de gemeenteraadsfractie Balans.
Ik verwacht in het najaar meer informatie hoe we in Esch verder gaan
De wethouder is wel bezig met de spoorwegovergang. ,,De ontwerpen die er lagen, zijn opnieuw bekeken. We moeten daarover nog in gesprek met onder meer ProRail om te kijken hoe daarover wordt gedacht. Ik heb volgende week een afspraak.” Met dat gesprek hoopt Van Nistelrooij ook het Programma rondom het Hoogfrequent Spoorvervoer in Esch in gang te trekken en het eventueel te koppelen aan de projecten die in Boxtel lopen. ,,Ik verwacht dat we in het najaar naar de inwoners van Esch kunnen met informatie over hoe verder.”
Huizen slopen?
De Essche spoorwegovergang moet onder handen genomen worden omdat er in de PHS-plannen straks veel meer (goederen)treinen gaan rijden. De leefbaarheid van de omgeving komt dan in het gedrang. Eerder werd al een aantal varianten gepresenteerd. Verleggen van de overgang en deels opschuiven van het spoor was er een, maar ook het opknappen van de overgang op de huidige plek behoorde tot de mogelijkheden. Dat zou onder meer kunnen inhouden dat er ook huizen gesloopt moeten worden.
Noordelijke ontsluitingsweg
Boxtel denkt ondertussen ook na over een noordelijke ontsluitingsweg waarop Esch kan worden aangesloten om zo het sluipverkeer uit het dorp te weren. Die weg richting rijksweg A2 kruist ‘ergens’ de spoorlijn en kan dus ook invloed hebben op de aanpak van de overgang Runsdijk/Gestelseweg. Hier en daar is het woord tunnel al gevallen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.