Onkruid ‘vliegt’ de grond uit bij volkstuin in Sint-Michielsgestel ‘Schoffel het meteen weg, dan hoef je niet door je knieën’
SINT-MICHIELSGESTEL - Soms zit hij op zijn knieën om het onkruid tussen de rijen gewassen uit te pulken. Van alles probeert volkstuinder Harry Puttiger om die gedwongen kruiphouding te voorkomen. Zeker ook dit jaar, met overmatig veel ‘niet gewenst kruid’, zoals hij het steevast noemt.
Klaver, kattenstaarten, een onbekende soort van de klimop en dan dat gras met die lange witte wortels, het blijft maar groeien. ,,Dat komt door het weer”, zegt de volkstuinder terwijl hij met zijn vinger omhoog wijst. ,,De afwisseling van zon en regen is dit jaar zó anders dan de afgelopen drie droge jaren. Al dat onkruid... Het ‘vliegt’ nu de grond uit.”
Waakzaam als hij is, schoffelt Harry beginnend onkruid vrijwel dagelijks weg. Net zoals veel van de andere volkstuinders bij De Eigenheimer die in hun tuintje bezig zijn. Hoe hardnekkig het onkruid ook is, er komt geen enkel bestrijdingsmiddel aan te pas.
Traditie
Deze ochtend krijgt Puttiger bezoek in z’n tuin. ,,Een traditie”, vertelt biologie-docente Irma van den Hurk van Gymnasium Beekvliet. ,,In de laatste schoolweek bezoeken onze eerste klassen een volkstuin.” Oud-Beekvlietdocent Latijn/ Grieks, Puttiger geeft de jeugdige bezoekers graag wat extra informatie. Brugklassers Milan en Bart zijn geïnteresseerd in de groente- en fruitplanten en de verhalen.
Als ik bij de specialist in het ziekenhuis kom, neem ik een pot jam voor hem mee. Dat werkt ‘drempelverlagend’.
432 potten jam
Af en aan sjouwde hij dagelijks met gieters in de zo droge zomer van 2020. ,,De natuur gedijt door vocht en warmte”, weet de zeventiger. ,,Met doorgaans een aanzienlijke oogst.” Vorig jaar hield de tuinder maar liefst 432 potten jam over. ,,Ik heb veel jam weggegeven”, zegt hij. ,,Als ik bij de specialist in het ziekenhuis kom, neem ik een pot jam voor hem mee. Dat werkt drempelverlagend”, zegt Puttiger lachend.
,,Of de scholieren de Tay-berry kennen”, vraagt hij. Milan en Bart schudden hun hoofd. ,,Dat is een Schotse kruising tussen een framboos en een braam uit een vallei in de Highlands”, legt hij uit. De vrucht, die ze mogen proeven, smaakt wat zuur, vinden de scholieren. Maar ze noteren de naam van deze sporadische kruising ijverig op een lijst.
Tandenknarsend naar huis
Bij een rondblik over het perceel van Puttiger valt op dat de composthoop lijkt te ontbreken. ,,Als ik teveel aan onkruid heb, dan graaf ik een kuil en stop het daarin”, is zijn uitleg, ,,Alleen restproducten van gewassen gooi ik op de composthoop.” Toch keert de volkstuinder soms tandenknarsend huiswaarts. ,,Ik wil dat de tuin er fatsoenlijk uitziet. Soms haal je het niet om op een dag alles aan onkruid weg te halen. Dat voelt minder goed.”
De maan bepaalt het ritme in de seizoenen
Deze dag blijkt voor hobbyist Puttiger om nóg een reden bijzonder. Hij laat zich bij het tuinieren leiden door de maankalender. ,,De maan bepaalt het ritme in de seizoenen. Vandaag begint een nieuwe maancyclus. Een natuurlijk fenomeen waar ik altijd rekening mee houd als ik nieuwe planten uitzet of zaai. Ik denk dat het werkt.”
Onkruid lijkt de maancyclus behoorlijk te negeren. Harry Puttiger’s tip: ,,Wanneer je ook maar iets van onkruid ziet, schoffel het dan meteen weg! Dan hoef je niet door de knieën.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het dorp van
Het Olland van Ingrid Derks: ‘Mensen van buiten die hier komen wonen, worden met open armen ontvangen’
Elk dorp kent ze: mensen die iets bijzonders doen voor de gemeenschap. Deze week: Ingrid Derks uit Olland. -
PREMIUM
Begeleiders willen dat crisisnoodopvang op Velder in Liempde langer openblijft: ‘Weer moeten verkassen is niet goed voor de bewoners’
LIEMPDE - Woonbegeleiders op de crisisnoodopvang op Velder in Liempde willen dat deze langer openblijft. Weer moeten verkassen zou voor de bewoners, vooral gezinnen met kinderen, niet goed zijn. De gemeente Boxtel houdt vooralsnog vast aan de sluitingsdatum van 15 februari. -
PREMIUM
Meer aanspraak én gezellig eten: Met je Hart maakt het nu mogelijk in Den Dungen
DEN DUNGEN – Ouderen in Den Dungen, die wel wat meer gezelligheid en aanspraak in hun leven kunnen gebruiken, boffen maar met dorpsgenoot Jan Minkels. Samen met vijf anderen is hij Met je Hart Sint-Michielsgestel begonnen. Vrijdag zaten zes alleenstaande ouderen gezellig samen te lunchen in de warme ambiance van Boer Goossens. -
PREMIUM
Klaas Dijkhoff volgt Balkenende, Plasterk, Opstelten en Roemer op als Ereboktor
SINT-MICHIELSGESTEL - Stichting Prinsendiner Bokkendonk zoekt na twee jaar corona de eettafels weer op van De Ruwenberg om het ereboktoraat uit te reiken aan een landelijke politicus. Dit voorafgaand aan het Bokkendonkse carnaval. Ereboktor dit jaar? Klaas Dijkhoff. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
-
-
Dertien clubs ‘trekken’ Schijndel uit de Kunst
SCHIJNDEL – Dertien Schijndelse organisaties en clubs hebben zich geschaard achter het initiatief voor de nieuwe kunstmanifestatie, Schijndel uit de Kunst. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?