Julian en Bodhi van Kaathoven hebben de beer in huize Robben ontdekt
Volledig scherm
Julian en Bodhi van Kaathoven hebben de beer in huize Robben ontdekt © Chris Korsten

Op berenjacht door Schijndel: zwaaien naar de juffrouw en de beer

SCHIJNDEL - Ze zijn leuk, al die nieuwe vrolijke vriendjes achter het vensterglas die bij steeds meer huizen waarneembaar zijn. Nu al kan gezegd worden dat het landelijke initiatief BerenjachtNL in deze avontuurarme tijden van corona een interessante optie is om name kleine kinderen even ‘bezig te houden.’

Zoveel mogelijk thuisblijven, het is momenteel voor zowel jong als oud een pittige uitdaging. “Kom, laten we gauw een frisse neus halen”, oppert Dirk van Boxtel die samen met zijn gezin in het centrum van Schijndel woont. “Ben benieuwd of we onderweg nog wat beertjes tegenkomen”, voegt hij er onmiddellijk aan toe. Zijn kinderen Jur(3) en Lein(5) aarzelen geen seconde en doen gelijk de stoute schoenen aan. Achter hun eigen raam bevindt zich eveneens een wollig exemplaar, dat hen lijkt uit te zwaaien zodra ze de deur uit zijn. De zoektocht is koud begonnen, of de eerste beer komt in het vizier. 

Elegant rood strikje

Een straat verderop hangt achter glas een knuffeldier met een elegant rood strikje om de nek de blits uit. “Normaal zit deze feestbeer op onze kapstok de boel op te vrolijken; een paar dagen geleden is-ie gepromoveerd tot entertainer, om in deze barre tijden een glimlach te toveren op het gezicht van voorbijgangers”, verduidelijkt buurtgenoot Hens van Schie.

Myriam den Otter, een andere buurtgenoot, heeft Fluffy bij het raam gezet. “Een tijdje terug verscheen er onaangekondigd een containerzak vol knuffels op basisschool De Sprongh in Olland waar ik werk. Dit beertje vond ik meteen zo lief, die heb ik mee naar huis genomen. Na een grondige wasbeurt kon ik het niet laten een passend truitje te breien”, geeft Den Otter lachend prijs.

Elkaar in real live zien

Aan de andere kant van de hoofdstraat woont Dorian van der Bruggen. Oók zij heeft een persoonlijke bijdrage geleverd aan de kersverse ludieke speurtocht. “Ik ben leerkracht bij basisschool De Beemd. Grappig, ik heb al diverse leerlingen zwaaiend voorbij zien komen. De school is dan tijdelijk gesloten, maar deze berenjacht biedt toch enigszins de mogelijkheid elkaar real live te zien.”

Julian(9) en Bodhi(5) van Kaathoven zijn op de fiets aan het speuren. In de Plataanstraat ontwaren ze opeens een prachtexemplaar dat eigendom is van Anne Robben(4). In haar fleurige K3-jurkje zwaait ze vanuit de woonkamer enthousiast naar de broers, die spoedig daarna hun uitdagende tocht vervolgen...