Paraplu voor fruit helpt tegen slapeloze nachten
VIDEOOLLAND - Een paraplu voor fruit die ook nog eens groene stroom opwekt. Maarten van Hoof uit Olland is de tweede kweker in het land die hiermee proef draait. ,,We hopen dat we trendsetters zijn.”
Delen per e-mail
Wie nu langs de asperge- en fruitvelden van Maarten van Hoof aan de Schootsedijk in Olland rijdt, ziet duizenden meters aan witte folie. Die folie beschermt zijn zacht fruit tegen regen, hagel of brandende zon. Als het aan hem ligt, maakt die folie over niet al te lange tijd plaats voor stellages met zonnepanelen.
Sterker nog, de eerste 1300 vierkante meter werd begin deze maand al aangelegd. ,,Als dit een succes is, gaan we het zoetjesaan uitbreiden op de ruim tien hectare die we hebben. Nu hebben we 500 panelen, dan praat je wel over 40.000 panelen.”
Bescherming tegen extreem weer
Dit is veel beter dan landbouwgrond vol leggen met zonnepanelen
De zonnepanelen vervangen de folie als ‘paraplu’ voor het fruit tegen extreem weer. Maarten van Hoof (35) is de tweede kweker in de wereld die met deze proef werkt. Zijn collega-kweker Piet Albers uit het Gelderse Babberich ging hem voor.
Van Hoof verwacht er veel van. ,,Deze panelen kunnen mij behoeden van veel slapeloze nachten. Als er extreem weer dreigt, kan ik daarvan wakker liggen. Denk aan extreme hagel of hitte. Meestal heb je extreem onweer aan het einde van juni. En vorig jaar is nog een flink deel van mijn oogst verbrand toen het zo heet was. Met deze panelen heb ik veel meer oogstzekerheid, dat is zeker. En het ziet er ook nog eens veel netter uit.”
Van Hoof ziet nog een belangrijk voordeel in het proefproject: ,,De zonnepanelen hebben hier een dubbele functie. Ze wekken niet alleen groene stroom op, maar helpen ook nog eens bij de teelt. Voor de stellages met folie heb ik al een vergunning, dus wat dat betreft verandert er weinig. Dit is volgens mij veel beter dan landbouwgrond vol leggen met zonnepanelen, zoals ze nu vooral in Groningen en Drenthe doen.”
‘Kwaliteit en kilo's vergelijken’
Van Hoof overkapte 1300 vierkante meter met bramen. Om dit goed te kunnen vergelijken deed hij dat ook op een even groot stuk met folie. ,,Zo kan ik straks goed het aantal kilo's en de kwaliteit met elkaar vergelijken.”
In september hoopt Van Hoof meer te weten. ,,Mijn collega in Babberich draait nu proef met frambozen. Ook gaan enkele collega's in Limburg proef draaien met ander fruit. Samen proberen we zo veel meer te weten te komen.” Dit doen zij samen met GroenLeven BV, een organisatie die zich bezighoudt met grootschalige zonne-energie.
Lees verder onder deze foto.
‘Kwekers volgen ons op de voet’
Het verschil met andere zonnepanelen is dat deze lichtdoorlatend zijn. ,,De panelen die ik heb laten voor 40 procent licht door. Dat bereik je heel simpel door diffuus glas te verwerken in de panelen. De eerste zonnepanelen van mijn collega in Babberich waren 25 procent licht doorlatend, dat bleek onvoldoende voor het fruit.”
De panelen van Van Hoof komen uit China. Door het coronavirus liep de aanvoer vertraging op. ,,Oorspronkelijk zouden we starten met 3000 vierkante meter, maar in China ging de productie op slot. Deze 500 panelen waren al klaar. Die konden met de trein hierheen komen.” Van Hoof hoopt dat zijn project veel navolging krijgt. ,,Veel kwekers volgen ons op de voet. Hopelijk zijn we trendsetters.”
Bekijk de video over het proefproject met zonnepanelen in Babberich:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het Esch van Joris van Os: ‘We werken volgens de lijfspreuk van Pippi Langkous’
Elk dorp kent ze: mensen die iets bijzonders doen voor de gemeenschap. In hun werk, hobby of als vrijwilliger. Deze week: Joris van Os. -
PREMIUM
Dit markante pand is verkocht voor ruim 8 ton: Villa Phaf wordt hotel met restaurant
BOXTEL - De gemeente Boxtel heeft de monumentale Villa Phaf verkocht voor 810.000 euro aan FLS Vastgoed BV uit Best. Deze investeerder wil het pand verbouwen tot een hotel met restaurant. -
PREMIUM
Rustige jaarwisseling in de Meierij, brandweer rukt drie keer uit
De jaarwisseling in de Meierij is volgens de brandweer in Sint-Michielsgestel, Boxtel en Schijndel heel rustig verlopen. Alleen de brandweer in Boxtel moest in de avond en nacht van 31 december op 1 januari drie keer uitrukken onder meer voor brandjes in een dubbele kliko in Park Molenwijk en een door vuurwerk ontploft kastje van Ziggo waardoor verscheidene huishoudens in de buurt van de Lijsterbesgaard geen internet meer hadden. -
Raad van State stelt besluit Lennisheuvel weer uit
LENNISHEUVEL - De Raad van State heeft nog meer tijd nodig voor een besluit over de bezwaren die zijn ingediend tegen het bouwplan Achter den Eijngel. De beslissing is al voor de tweede keer met zes weken uitgesteld. -
VIDEO Mogelijk in brand gestoken auto vat tot twee keer toe vlam in Schijndel
SCHIJNDEL - De brandweer heeft in de nacht van woensdag op donderdag een autobrand moeten blussen aan de Sterrenlaan in Schijndel. De mogelijk aangestoken auto vatte tot twee keer toe vlam.
-
PREMIUM
Project voor starters speelt in op coronacrisis: ’Het is niet erg om in onzekere tijd pas op de plaats te maken’
VEGHEL/SCHIJNDEL - Starten met ondernemen, een heel gedoe. Want waar moet je bedrijf aan voldoen? En wat als het even wat minder loopt? Voor antwoord op dit soort vragen opende StartUp Meierijstad deze week haar deuren. ,,Het is niet erg om een pas op de plaats te maken.” -
PREMIUM
Gemeenschapshuis krijgt geen coronasteun ... té veel geld in eigen kas
BOXTEL - Gemeenschapshuis De Walnoot heeft voldoende vlees op de botten en daarom volgens het Boxtelse gemeentebestuur geen recht op coronasteun. Andere voorzieningen, zoals De Rots, krijgen wel 5000 euro compensatie. -
PREMIUM
Jongere met verkeerde vrienden? Gestel schiet zélf te hulp
SINT-MICHIELSGESTEL - Een puber met verkeerde vrienden? Of een dochter die absoluut niet wil luisteren naar haar ouders? De gemeente Sint-Michielsgestel verwijst deze jongeren niet meer door naar een zorgspecialist, maar gaat zélf op zoek naar oplossingen.