Pas op de plaats met weghalen van heggen in Boxtel
BOXTEL - De heggenschaar van de gemeente Boxtel blijft voorlopig in de schuur. Er komt eerst overleg met alle wijkplatforms om te praten over hoe Boxtel dit jaar 22.000 euro kan bezuinigen op het groenonderhoud. Die belofte deed wethouder Fred van Nistelrooij deze week tijdens het vragen halfuurtje in de gemeenteraad.
,,Ik sta hier niet met veel plezier een voorstel te verdedigen. Het ingrijpen in het groen, dat raakt de leefwereld van de inwoners. Daar zijn we ons van bewust. De reuring die in Boxtel is ontstaan over het weghalen van hagen in wijken is dan ook begrijpelijk. Er blijkt dan ook meer overleg nodig met bewoners om tot een besluit te komen. Dat gaan we nu eerst doen, met de wijkplatforms in overleg”, zegt wethouder Fred van Nistelrooij op het voornemen om dertig procent van alle hagen weg te halen uit Boxtelse wijken.
Heggen kosten geld
Dat voornemen kwam op tafel omdat de gemeenteraad in november vorig jaar voorstellen deed om te bezuinigen, zodat de begroting de komende jaren op orde blijft. Snijden in het groenonderhoud was daarbij een optie. En omdat het onderhoud van heggen veel geld kost, tweemaal per jaar snoeien en vaak schoffelen, zou daarmee dit jaar al 22.000 euro bespaart kunnen worden.
Felle kritiek
Maar het idee viel slecht bij de inwoners. Op Facebook werd afgelopen week het heggen weghalen al enkele honderden keren fel bekritiseert. In de gemeenteraad van Boxtel hadden deze week ook de partijen D66, CDA en Combinatie95 er een serie vragen over. ,,De communicatie verdient geen schoonheidsprijs", zo beaamde Van Nistelrooij.
Tekst loopt door onder de foto
Zeventig procent blijft
Maar het laat volgens hem niet onverlet dat Boxtel, zoals de raad heeft opgedragen, toch moet bezuinigen op groen. ,,Dit jaar 22.000 euro en de jaren daarna elke jaar 35.000 euro. ,,Toch wil ik benadrukken dat er een verkeerd beeld ontstaat dat we àlle heggen of hagen weghalen. Want zeventig procent van die heggen blijven gewoon staan.”
Wijkplatforms
Van Nistelrooij denkt dat het nu goed is om eerst met alle wijkplatforms aan tafel te gaan om over bezuinigingen op groen in gesprek te gaan. ,,Dat vraagt enige tijd. En daarom zien we er nu vanaf. En komen we er later op terug wat verstandige oplossingen kunnen zijn om op groen te bezuinigen.”
Burgemeester Ronald van Meygaarden sloot de vragenronde van de drie partijen over de hagen toepasselijk af: ,,Het antwoord van de wethouder zal u zeker behagen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMinterview
Rien heeft een Cruijffmuseum in huis: ‘Ze noemen mij Johan, da’s logisch’
-
met video
Auto en garage verwoest door brand in Boxtel
BOXTEL - Aan de Prins Hendrikstraat in Boxtel zijn dinsdagmiddag een garage en een auto in vlammen opgegaan. Dat gebeurde rond 17.20 uur. De bewoner van het naastgelegen huis is in de ambulance gecontroleerd. -
Kunstschilder Paul Rink centraal op eerste KunstKennisMakers
In de eerste KunstKennisMakers, een initiatief van Bibliotheken Meierijstad en Kunstcollectie Meierijstad, staat kunstenaar Paul Rink (1861 - 1903) centraal. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Dertien clubs ‘trekken’ Schijndel uit de Kunst
SCHIJNDEL – Dertien Schijndelse organisaties en clubs hebben zich geschaard achter het initiatief voor de nieuwe kunstmanifestatie, Schijndel uit de Kunst.
-
met video
Automobilist gewond door botsing tegen betonblok en boom in Sint-Michielsgestel
-
-
-
PREMIUM4
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.