Rookverbod schoolplein Sint Lucas werkt averechts

BOXTEL - Net buiten het schoolplein van Sint Lucas staan vijf studenten in een groepje bij elkaar. Sommigen dragen een jas, voor anderen is een trui of vest afdoende tegen de kou. Maar een ding hebben ze gemeen: allemaal hijsen ze aan hun sigaret. Om de paar seconden gaan uitgeblazen rookwolkjes op in de lucht.

Volledig scherm
Vlnr Sam, Amii en Mick Val mogen niet meer op het schoolplein roken en staan daarom net buiten het terrein op straat. © Roel van der Aa

De gemeenteraad van Boxtel nam eind 2018 een motie van D66 aan en stelde een rookverbod in voor openbare speeltuinen. De motie riep ook op scholen en sportverenigingen te stimuleren op hun terreinen de sigaret in de ban te doen. Sint Lucas gaf daar gehoor aan en sindsdien mag roken op het schoolplein er niet meer. De studenten houden zich daar keurig aan. Alleen heeft het probleem zich verplaatst.
Nu de studenten hun sigaret niet meer op, maar net buiten het terrein van Sint Lucas roken, veroorzaken zij overlast voor omwonenden en de Sint-Petrus basisschool, die schuin tegenover de hoofdingang van Sint Lucas ligt. Bewoners van de Burgakker hebben de hele dag rokende studenten voor hun deur. Ouders die hun kinderen naar de Sint-Petrusschool brengen of komen ophalen moeten door een haag van paffende jongeren.