Volledig scherm
Een nest met processierupsen op een eikenboom. De overlast is dit jaar ernstig. © Rob Engelaar

Rupszuiger en koolmees in de strijd tegen processierups

SINT-MICHIELSGESTEL - Sint-Michielsgestel wil eventueel samen met Boxtel materieel (rupszuiger) aanschaffen voor de buitendienst om zelf de eikenprocessierups in 2020 beter en goedkoper te bestrijden. De WSD kan nestkastjes nestkastjes voor koolmezen maken. De koolmees eet de rupsen.

Om de eikenprocessierups beter te bestrijden overweegt de gemeente Sint-Michielsgestel om samen met Boxtel (MijnGemeenteDichtbij) materieel aan te schaffen voor de buitendienst. ,,Op die manier kunnen we goedkoper en sneller dat beestje, wat door de brandhaartjes zoveel overlast veroorzaakt, bestrijden”, zegt wethouder Bart van de Hulsbeek.

Hij reageert hiermee op vragen van de Gestelse Coalitie, DorpsGoed en PvdA. Deze partijen vragen aandacht voor gezondheidsproblemen die de rups veroorzaakt, zoals bultjes en jeuk, maar ook longproblemen door inademen van de brandhaartjes. Structurele maatregelen om de overlast terug te dringen zijn hen veel waard.

Volledig scherm
Koolmees © Guus Schoonewille

Eiken vervangen is onbegonnen werk

Yvonne Matthijsse (Gestelse Coalitie) gaat daarbij het verst: ,,Wellicht moeten we overwegen om eiken te vervangen voor andere bomen.” Maar dat lijkt een onbegonnen en kostbare opgave, want het buitengebied van Gestel is vergeven van de Hollandse eiken waarin het beestje welig tiert.

Mariska Sturkenboom (DorpsGoed) zou graag zien dat gemeenten de handen ineen slaan omdat in héél Brabant het probleem groot is. ,,Wellicht dat gemeenten, al dan niet in processie, naar Den Bosch kunnen gaan en hulp en geld vragen van de provincie. Het is immers een provinciaal probleem.”

Jan Pieter Vermeulen (PvdA) vraagt aandacht voor natuurlijke bestrijding van de rups. ,,Het klinkt wat gek, maar hang nestkasten op voor koolmezen. Die weten wel raad met de rups. Hang ze op bij scholen op om overlast in te dammen.”

Volledig scherm
Gaat het roodborstje het kunstje afkijken van de koolmees en ook processierupsen eten? © Domien van der Meijden

Die stelling onderschrijft oud-boswachter Frans Kapteijns. ,,Hang de nestkastjes in februari al op. We zien overigens steeds meer vogels zoals spreeuwen, kauwen, kraaien en de boomklever al de rupsen eten. Die kijken het kunstje van de koolmees af. Zorg ook voor bloemrijke bermen (niet maaien). Daarin leven sluipwespen, die ook de rups kunnen bestrijden.”

Belangrijk is ook dat mensen hun 'gifpotjes’ achterwege laten om bijvoorbeeld de buxusmot mee te bestrijden. Veel koolmezen leggen daardoor het loodje omdat ze die buxusrupsen eten en dan vergiftigd raken.