Volledig scherm
De SP in Meierijstad wil het debat in de gemeenteraad over thuishulp opnieuw aanzwengelen. © Getty Images/iStockphoto

SP Meierijstad zwengelt discussie over thuishulp aan

VEGHEL/SCHIJNDEL - De SP in Meierijstad vraagt om een debat in de gemeenteraad over de thuishulp. De socialisten willen het liefste aansluiten bij de nieuwe werkwijze die Vught, Boxtel, Sint-Michielsgestel en Haaren vanaf 2020 willen invoeren. 

Deze vier gemeenten stappen af van het begrijp ‘schoon en leefbaar', waarbij per huishouden wordt bekeken hoeveel uur per week nodig is om het huis ‘schoon en leefbaar’ te maken. Vught, Boxtel, Gestel en Haaren willen naar een vast aantal uren per week per huishouden toe. ‘In de ogen van de SP een prima initiatief’, schrijft raadslid Tonnie Wouters in een brief met vragen aan het college van B en W. ‘Zij bevestigen wat de SP al vanaf het begin zegt, namelijk dat het werken volgens de richtlijn van een ‘schoon en leefbaar’ huis een pure bezuiniging was en is.’

Volledig scherm
Tonnie Wouters van de SP in Meierijstad. © SP

Volgens Wouters krijgen burgers vaak minder uren toegekend dan wat er daadwerkelijk nodig is. ‘De ons omliggende gemeenten gaan werken met een onafhankelijk iemand om te bepalen hoeveel uren hulp iemand krijgt. Prima, zo hoort het te zijn', vervolgt Wouters in haar brief. 

‘Financieel drama’

Het college van Meierijstad gaf deze week in het Brabants Dagblad al aan vooralsnog niet te denken over het wijzigen van de werkwijze. Uit enquêtes bleek al dat inwoners tevreden zijn over de hulp in de huishouding. Als het tot een debat in de raad komt, kan de SP op een stevige discussie rekenen. Een van de andere oppositiepartijen, Hart, gaf al aan fel tégen de geplande werkwijze van Vught en de andere gemeenten te zijn. ,,Wat Hart betreft is een vast aantal uren schoonmaken niet het doel, zoals ze daar ten westen van Meierijstad bedachten. Het doel is dat na die schoonmaakbeurt het huis op orde is.” Ook is Hart bang voor een ‘financieel drama’ als de nieuwe methode met een vast aantal uren per huishouden zou worden ingevoerd.